Najgora sezona zarada

Loši rezultati: Pola EU kompanija nije ispunila očekivanja dobiti u posljednjoj sezoni

01.03.2024. 10:35 / Izvor: seebiz.eu
EU

Evropsko gospodarstvo suočilo se s nizom izazova.

Otprilike polovina europskih kompanija nije ispunila očekivanja dobiti u posljednjoj sezoni izvješćivanja unatoč niskim očekivanjima, rekli su analitičari za CNBC, koji su predvidjeli da će se regija nastaviti boriti s visokim kamatnim stopama.

Od 29. februara s 313 firmi koje su prijavile, 50,2% je objavilo pobjedu, prema CNBC-ovoj analizi podataka FactSeta.

To je bio najmanji postotak otkucaja - dakle najgora sezona zarada - od prvog kvartala 2020. kada je pandemija prvi put pogodila evropske firme.

Raščlamba sektora pokazala je da su materijali, potrošačka diskrecija i zdravstvena skrb među sektorima s najlošijim rezultatima u posljednja tri mjeseca 2023, piše Siniša Malus za Seebiz.

S druge strane, tehnologija i komunalije bili su sektori s najvećim udjelom nadmašivanja u odnosu na očekivanja, prema FactSet-u podaci.

Edward Stanford, voditelj evropske dioničke strategije u HSBC-u, rekao je u ponedjeljak za CNBC da "dugo nismo vidjeli tako nisku razinu otkucaja".

Dodao je da je razočaranje "prilično široke osnove".

Philippe Ferreira, zamjenik voditelja za ekonomiju i međuaktivnu strategiju u Kepler Cheuvreuxu, rekao je da postoji nekoliko razloga iza ovih razočarenja.

"Slabije makrookruženje u Evropi, s rastom BDP-a (bruto domaćeg proizvoda) blizu 0% u trećem i četvrtom tromjesečju, značajna izloženost Kini za neke firme, što je bila prepreka za L'Oreal na primjer", rekao je.

Kina trenutno prolazi kroz deflaciju i slabu potrošačku potražnju.

Podaci evropskog statističkog ureda pokazuju da se europsko gospodarstvo u trećem tromjesečju smanjilo za 0,1 posto.

U četvrtom tromjesečju, BDP regije porastao je za 0,1%, čime je izbjegnuta tehnička recesija - definirana kao dva uzastopna kvartala gospodarske kontrakcije.

Evropsko gospodarstvo suočilo se s nizom izazova, uključujući potrese ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu.

To je izazvalo energetsku krizu u regiji i dovelo do rekordno visoke inflacije.

Kao takav, blok se trenutno nosi s rekordno visokim kamatama Evropske središnje banke, zbog čega je dobivanje novih finansijskih sredstava firmama skuplje.

Sharon Bell, viša evropska strateg u Goldman Sachsu, rekla je za CNBC da je primijetila novi trend za evropske kompanije tokom ove sezone zarada.

"Ono što ste vidjeli je da mnoge firme najavljuju otkup", rekla je u utorak za CNBC-jev "Squawk Box Europe".

Povratni otkupi su slučajevi kada firma otkupljuje vlastite dionice, čineći ih tako oskudnim, što bi povećalo njihovu cijenu i stvorilo udarac za postojeće dioničare.

"Apsolutno je ogroman, ovo nikada prije niste vidjeli u 20, 30 godina, evropske firme isplaćuju dividende, ne vrše otkupe", rekla je.

Shell, Deutsche Bank, Novo Nordisk, UBS i UniCredit su među evropskim dionicama koje su objavile planove za otkup dionica u 2024. godini.

Goldman's Bell naveo je nekoliko razloga za taj trend, rekavši da su "zarade u posljednjih nekoliko godina bile relativno dobre, imaju dobre bilance" i "nema puno kupaca za evropske dionice".

Radujući se sljedećoj sezoni izvještavanja, međutim, stratezi su pesimistični u pogledu preokreta plime.

"Vjerujemo da bi zarade evropskih kompanija mogle i dalje biti pod pritiskom iz istih razloga, odnosno usporavanja rasta i nedostatka potpore monetarne politike, povrh slabe potražnje domaćih potrošača", rekao je Ferreira.

"Usprkos tome, očekujemo značajnu divergenciju između onih firmi koje su izložene američkim potrošačima ili brzorastućim tržištima u nastajanju, pozitivnije, i onih čiji su prihodi zemljopisno manje diverzificirani", dodao je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU