Slabija žetva bi za EU značila manji izvoz

Rusija zauzima evropsko tržište pšenice - konkurencija bez presedana

18.04.2024. 08:45 / Izvor: Agroklub
žito

EU se bez presedana suočava s konkurencijom ruske pšenice u Africi i na Bliskom istoku, a ogromne isporuke se nastavljaju.

Cijene žitarica ovoga su tjedna stabilne. Smatra se da su dosegle određeno dno, a tome u prilog idu i one na evropskom tržištu. Na njega najveći utjecaj ima tečaja eura prema dolaru koji je na najnižoj razini u gotovo 6 mjeseci. Svemu doprinose i relativno stabilne cijene nafte uslijed geopolitičkih napetosti.

Međutim, tvrtka Strategie Grains je krajem prošlog tjedna blago povećala svoju prognozu za ovogodišnji urod pšenice u Evropskoj uniji, uglavnom zbog nešto povoljnijih uvjeta u Špaiji prenosi Agrarheute. No, zbog obilnih kiša na sjeverozapadu, najviše u Francuskoj i Njemačkoj, očekuje se nagli pad proizvodnje u usporedbi s prošlom godinom. 

Jačanje Rusije i jeftina ukrajinska pšenica

Budući da je EU jedan od najvećih svjetskih izvoznika pšenice, slabija žetva bi značila manji izvoz, ali i jačanje Rusije koja bi mogla postati najveći svjetski dobavljač ove ratarske kulture, smatraju analitičari.

Ovisno o tome kakva žetva bude, odrazit će se i na potražnju za jeftinim ukrajinskim žitaricama. 

Strategie Grains u svom mjesečnom izvještaju ističe da je glavna briga u Francuskoj konstantna kiša dok Bugarska i Rumunija imaju deficit oborina. U Španjolskoj su uvjeti uzgoja do sada bili dobri, ali je žetva daleko i potencijal prinosa je još uvijek u opasnosti. 

Prognoza za pšenicu, ječam i kukuruz 

Ova analitička kuća očekuje da će proizvodnja meke pšenice sezone 2024./25. u EU dosegnuti 121,8 miliona tona, što je više od 121,6 mil. t prognoziranih u martu, ali još uvijek više od 3% manje nego prošle godine. 

Za ječam su povećali prognozu za 0,7 mil. t na 52,5 mil. t, i sada iznosi 10,5% više od prošlogodišnjeg uroda pogođenog sušom.

Prema njihovim prognozama, ovogodišnja berba kukuruza u EU bi mogla iznositi 63,4 mil. t, što je oko mil. t manje od prognoze u martu, ali gotovo 3% više od prošlogodišnje razine. 

Vremenske prilike se pomno prate i drugdje, budući i SAD, odnosno država Kansas kao i južna Rusija bilježe manjak oborina. Naime, USDA je prošli tjedan povećala uvjete suše na "neuobičajeno suho" i to s 38% na 50% u Oklahomi te sa 78% na 81% u Kansasu. 

EU masovno gubi izvozna tržišta za pšenicu 

USDA je smanjio procjenu izvoza pšenice EU za sezonu 2023./24. godinu za 2 mil. t, na 34,5 mil. t, jer gubi tržišni udio u Africi i na Bliskom istoku, a kojeg zauzima Rusija. Naime vodeća tržišta za EU pšenicu obično su Sjeverna Afrika, subsaharska Afrika i Bliski istok.

U prvih 7 mjeseci izvoza, isporuke u Sjevernu Afriku su pale za 25 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a na Bliski istok za više od 60 posto.

U izvještaju kažu da se EU bez presedana suočava s konkurencijom ruske pšenice u navedenim regijama, a ogromne isporuke se nastavljaju. Osim toga, prognoza za ruski izvoz je povećan za milion tona, na rekordnih 52 mil. t. 

Saudijska Arabija i Alžir su samo dva od tradicionalnih izvoznih odredišta EU na kojima je Rusija dobila značajan tržišni udio.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU