Inflacija prolongira proces

Ulazak Bugarske u zonu eura mogao bi da bude odložen više mjeseci

21.04.2024. 11:27 / Izvor: Dnevni evropski servis
EU

Bugarska godišnje inflacija u maju je pala na 3,5% ali možda neće biti dovoljno niska za priključenje zoni eura.

Ukoliko Bugarska ne ispuni ciljeve EU za inflaciju u junu, njen planirani ulazak u zonu eura početkom 2025. mogao bi da bude odložen za više mjeseci, rekao je za BTA guverner bugarske centralne banke.

"Ako Bugarska ne ispuni kriterijum inflacije u junu nego kasnije tokom 2024, moguće je i vjerovatnije da će se priključiti zoni eura kasnije tokom 2025. a ne 1. januara (kako je planirano)", rekao je guverner Dimitar Radev, prenio je Reuters.

Sljedeći polugodišnji izvještaj o konvergenciji Evropske centralne banke (ECB) bit će objavljen u junu. U njemu će biti navedene pojedinačne performanse pojedinačnih kandidata za ulazak u zonu eura.

Bugarska godišnje inflacija u maju je pala na 3,5% ali možda neće biti dovoljno niska za priključenje zoni eura. Za to je potrebno da ne bude više od 1,5 procentnih poena iznad stope tri članice sa najboljim performansama.

Radev je u intervjuu, prenosi Reuters, rekao da će fiskalna politika imati ulogu u kontroli cijena. Dodao je da budžet treba da bude antiinflatorni, što trenutno nije.

"Globalno iskustvo, kao i naše, pokazuje da se to najbolje može postići efikasnim upravljanjem troškovima i mjerama kontrole", rekao je Radev 18. aprila za BTA.

Rekao je i da je bankarski sektor "postigao veoma napredan nivo pripremljenosti sa konkretnim rezultatima u pogledu institucionalnog okvira, kapaciteta i logistike".

Bugarska je inače u sklopu priprema za zonu eura ranije u aprilu sa Evropskom komisijom potpisala Partnerski sporazum za organizaciju informativne i komunikacione kampanje o prelasku te zemlje na euro.

Takođe je ranije bugarsko Ministarstvo finansija objavilo radi javne rasprave nacrt zakona o uvođenju eura a rok za dostavljanje mišljenja je 24. april.

Nacrt sadrži informacije o euru i o tome kako će biti uveden, kao i o tome kako će to uticati na druge akte i regulative.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU