Stabilan rast uslužnog sektora

Raste poslovna aktivnost u eurozoni, naznake stabilizacije u industriji

24.05.2024. 08:00 / Izvor: seebiz.eu
EU

Oslonac rastu ponovo je bio uslužni sektor, uz kontinuirano snažan rast aktivnosti, četvrti mjesec zaredom.

Poslovna aktivnost u eurozoni ubrzala je u maju, oslonjena na stabilan rast u uslužnom sektoru i naznake stabilizacije u industriji, pokazalo je preliminarno istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u maju za 1.6 bodova u odnosu na april, na 52.3 boda, pokazali su preliminarni proračuni Hamburške komercijalne banke (HCOB) koja sastavlja izvještaje za S&P Global.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

"Idemo u dobrom smjeru. Sudeći po brojkama PMI-ja u našim prognozama BDP-a, evrozona će u drugom tromjesečju vjerovatno porasti po stopi od 0.3 odsto i potisnuti sablast recesije", zaključio je u izvještaju glavni ekonomist HCOB-a, Sajrus de la Rubia.

Oslonac rastu ponovo je bio uslužni sektor, uz kontinuirano snažan rast aktivnosti, četvrti mjesec zaredom. Industrija je pak ponovo bilježila pad aktivnosti, ali blaži nego u martu, pokazalo je istraživanje.

"Proizvodni sektor sve je manje kamen spoticanja privrede i optimizam u prognozama proizvodnje dodatno je ojačao", napominje ekonomista njemačke banke.

Nove narudžbe pokazuju jačanje potražnje, posebno u uslužnom sektoru, s težištem na domaćem tržištu. Nove izvozne narudžbe ponovo su se smanjile, protegnuvši periode pada na više od dvije godine. Uslužni sektor pomogao je njemačkoj privredi da prevlada stagnaciju, uprkos slaboj industriji.

Francuska je bilježila blaži pad aktivnosti u proizvodnom sektoru, uz kontinuiranu slabost u sektoru usluga.

Uslužni sektor postao je u međuvremenu glavni oslonac njemačke privrede, s udjelom u BDP-u od oko 70 odsto, prema ministarstvu privrede i zaštite klime, prenosi "SeeBiz".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU