Sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Komisija pozvala BiH da poduzme daljnje korake na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta

17.06.2023. 08:23 / Izvor: Akta.ba
delegacija bih

Evropska komisija je pozvala BiH da poduzme daljnje korake na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja.

Evropska komisija je na šestom sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH, koji je održan jučer putem video-konferencije, pozvala BiH da poduzme daljnje korake na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja. Podcrtana je važnost daljnih koraka na jačanju vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. 

Komisija je, među ostalim, pozdravila održavanje općih izbora, brzu uspostavu izvršne i zakonodavne vlasti na državnom i drugim nivoima vlasti, utvrđivanje prijedloga izmjena i dopuna zakona o VSTV-u, punu operativnost saradnje s EUROPOL-om. 

Vlasti u BiH su ohrabrene da obnove diskusiju o izbornoj i ustavnoj reformi. Od vlasti u BiH se očekuje što skorija izrada i usvajanje Programa integriranja BiH u EU. Evropska komisija je pozdravila ostvareni napredak u reformi javne uprave, ali i naglasila kako je potrebno da se finaliziraju ranije utvrđeni koraci. 

Delegacija BiH je istakla posvećenost BiH jačanju regionalne saradnje. Komisija je pozdravila napredak u usaglašavanju sa vanjskom politikom EU, a pozvala je BiH da ratificira tri regionalna sporazuma o mobilnosti koja su zaključena u Berlinu i koji su korak ka zajedničkom regionalnom tržištu kao i važna priprema za sudjelovanje u unutrašnjem tržištu EU. 

Komisija je istakla važnost unaprijeđenja funkcioniranja pravosuđa bez odlaganja, posebno kroz usvajanje novog zakonodavstva o VSTV-u i sudovima BiH u skladu sa evropskim standardima, te napretka u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala kroz usvajanje novog zakona o sukobu interesa na državnom nivou. Evropska komisija je pozvala na razvoj daljnje saradnje sa agencijama EU kao što je EUROJUST, FRONTEX i Agencijom EU za azil, te usklađivanje zakonodavstva o zaštiti podatak sa acquis-em. 

Evropska komisija je pozdravila ostvareni napredak u oblasti upravljanja migracijama, ali i dalje je potrebno jačati koordinaciju u ovoj te oblastima azila i upravljanja granicama. Istaknuta je potreba usvajanja zakona o graničnoj kontroli. 

delegacija bih

Komisija je pozdravila korake poduzete vezano za uspostavu nacionalnog preventivnog mehanizma protiv mučenja i zlostavljanja, te pozvala na što skorije usvajanje izmjena i dopuna zakona o Instituciji Ombudsmana za ljudska prava u BiH u PSBiH. 

Evropska komisija je izrazila žaljenje zbog nedostatka napretka u slobodi izražavanja i sigurnosti novinara, te pozvala BiH da osigura poštivanje evropskih standarda vezano za slobodu udruživanja i okupljanja. 

Istaknuto je da ekonomsko upravljanje i dalje trpi zbog neodgovarajuće saradnje entiteta i države. Komisija pozvala BiH na provođenje poljoprivrednog popisa i priprema za popis stanovništva. 

Evropska komisija je izrazila očekivanje da BiH ukine postojeće kao i da se suzdrži od uvođenja dodatnih zabrane u trgovini s EU, te je pozvala BiH da pojača napore i finalizira pristupanje u Svjetsku trgovinsku organizaciju. 

Komisija je pozdravila usvajanje izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama i pozvala BiH da nastavi sa daljnjim usklađivanjem s acquis-em. BiH treba usvojiti zakon o državnoj pomoći i konkurenciji kako bi se uklonile odredbe o etnički utemeljnom odlučivanju u Vijeću za državnu pomoć i Konkurencijskom vijeću BiH. 

Komisija je naglasila kako je od posebnog značaja za funkcioniranje jedinstvenog bh. unutrašnjeg tržišta usvajanje jedinstvenog horizontalnog zakona o uslugama u skladu sa osnovnim principima Direktive o uslugama kao i uspostava zajedničkog regulatornog okvira za priznavanje stručnih kvalifikacija. 

Vlasti u BiH su pozvane da usvoje cjelodržavnu strategiju infrastrukture kvaliteta, cjelodržavnu strategiju za zapošljavanje, strategiju pametne specijalizacije, cjelodržavnu strategiju nauke, strategiju kibernetičke sigurnosti, nacionalni plana za klimu i energiju, ažurirani strategijski okvir za transport itd. 

Također, vlasti u BiH su pozvane na uvođenje broja za hitne slučajeve 122, zatim na usvajanje zakona o nadzoru nad tržištem, zakona o akreditaciji, zakon o kibernetičkoj sigurnosti, zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije itd, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU