DOLAZI U POSJET

Predsjednica Slovenije Pirc Musar: BiH može biti dio EU

05.02.2024. 12:18 / Izvor: Fena
Pirc Musar

Slovenija se uveliko zalagala i sada se zalaže da BiH dođe do tačke svog puta prema Evropskoj uniji gdje može početi pregovore.

Slovenija se uveliko zalagala i sada se zalaže da BiH dođe do tačke svog puta prema Evropskoj uniji gdje može početi pregovore, izjavila je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, koja 8. februara dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini.

"Sljedeći izvještaj Evropske komisije stiže u martu. Veoma je bitno da može Komisija u tom izvještaju jasno dati do znanja državama članicama da se Bosna i Hercegovina adekvatno odaziva na preporuke Evropske komisije", istaknula je Pirc Musar u razgovoru za Dnevni Avaz.

Poručila je kako vjeruje da BiH može uspjeti na tom putu.

"Slovenija ne bi ulagala sve te napore i ne bih ni ja bila baš u ovo vrijeme i u ovom trenutku ovdje da nismo uvjereni da Bosna i Hercegovina to može. I samim time poslati poruku ne samo regionu nego cijeloj Evropi da je sada svima nama u ovo doba sve veće političke neizvjesnosti jače nego ikad potrebna stabilnost. A stabilnosti Evrope nema bez integrirane Evrope i samim tim Evrope u kojoj svaka zemlja, koja to želi, ima evropsku perspektivu", zaključila je Pirc Musar.

Tokom posjete Sarajevu predsjednica Slovenije sastat će se sa članovima Predsjedništva BiH te posjetiti pripadnike 48. kontigenta Slovenske vojske koji rade u sklopu vojne misije EUFOR "Althea" i NATO štaba u Sarajevu.

Posjeta slovenske predsjednice nastavak je diplomatske ofanzive u našoj zemlji, piše Avaz. Krajem prošle sedmice u BiH su bili pomoćnik državnog sekretara SAD-a James O'Brien i zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana, zajedno sa članovima Sjevernoatlanskog vijeća. Ranije su, među ostalim bili i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen te premijeri Nizozemske i Hrvatske, Mark Rutte i Andrej Plenković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU