Slijede konsultacije

Utvrđen integracijski program: Svako odgađanje pregovora sa EU znači više zadataka za BiH

26.02.2024. 10:21 / Izvor: BHRT
EU

BiH jedina zemlja koja je odgovarala na upitnik Evropske komisije bez programa integrisanja.

Radna grupa za izradu programa integrisanja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju utvrdila je radnu verziju teksta programa značajnog za otvaranje pregovora i uputila ga u dalju proceduru, izjavila je pomoćnik direktora Direkcije za evropske integracije BiH Darija Ramljak.

Ramljak je naglasila da je BiH bila jedina zemlja koja je odgovarala na upitnik Evropske komisije bez programa integrisanja i da je nezamislivo otpočeti pregovore o pristupanju EU bez planskog dokumenta jer je to, uz analitički pregled iz zakonodavstva, osnov Evropskoj komisiji za postavljanje mjerila za otvaranje i zatvaranje pojedinih poglavlja.

"BiH je nakon više zastoja u procesu napokon u fazi da je pripremila radnu verziju programa integrisanja koja je upućena nadležnima u skladu sa zaključcima Kolegijuma (za evropske integracije)", rekla je Ramljak i dodala da potom slijede konsultacije sa Evropskom komisijom.

Izrada programa započela je 2020. godine, a sporost u njegovom utvrđivanju Ramljak je obrazložila time da je u ovom procesu bilo puno učesnika i visoke fluktuacije u radnim grupama.

Ona je naglasila da je pri izradi programa integrisanja, što je obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ispoštovan Mehanizam koordinacije.

"Izrada programa podrazumijevala je i određivanje prioritetnih propisa EU sa kojima je u BiH potrebno vršiti usklađivanje do kraja 2025. godine, kao i uspostavljanje baze podataka u koju je unijeto oko 1.700 postojećih propisa sa svih nivoa vlasti u BiH", dodala je Ramljak.

Kada je riječ o novoj metodologiji pristupnih pregovora sa EU, ona je objasnila da to znači da se ne otvara svako pojedinačno poglavlje, već se otvaraju klasteri.

"U tom smislu je možda malo povoljnija, ali ne možemo zatvoriti klaster dok ne završimo sva pojedinačna poglavlja. U svakom slučaju, sa svakom novom metodologijom, sa svakim novim procesom pregovaranja, ono što vidimo iz iskustava susjeda, uslovi su viši, mjerila je više. Ljestvica se stalno diže i svako odgađanje otvaranja pregovora znači veći broj zadataka pred BiH", zaključila je Ramljak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU