Slovenija

Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora: BiH je to zaslužila

12.03.2024. 14:13 / Izvor: Fena
tanja

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon pozdravila je današnju izjavu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon pozdravila je današnju izjavu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen koja je u Europskom parlamentu potvrdila da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Fajon je istaknula da je kao dugogodišnja zagovornica integracije naše zemlje u Europsku uniju (EU), oduševljena preporukom Europske komisije.

"BiH je to zaslužila. Sada je red na liderima EU da na sastanku Europskog vijeća daju zeleno svijetlo. Slovenija će nastaviti svoju čvrstu podršku", napisala je Fajon na društvenoj mreži X.

Von der Leyen je rekla da je BiH od kada je dobila kandidatski status u prosincu 2022. napravila “impresivne korake” u europskim integracijama.

"Danas ćemo preporučiti Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom", rekla je von der Leyen u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu. Ta najava je popraćena pljeskom zastupnika.

Popodne će se održati sjednica Europske komisije na kojoj će biti donesena odluka o preporuci o otvaranju pregovora. O toj preporuci u sljedeći utorak odlučivat će Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova država članica, a potom i čelnici država članica koji će se okupit ina samitu 21. i 22. ožujka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU