Politico

Evropski čelnici će odobriti pregovore, uz uslov da BiH više napreduje u 'domaćem zadatku'

20.03.2024. 11:49 / Izvor: Akta.ba
eu bih

Evropski čelnici spremni su da daju političko zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Evropski čelnici spremni su da daju političko zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, navodi se u nacrtu dokumenta od 19. marta u čiji je uvid došao Politico.

EU je Bosni i Hercegovini dodijelila status kandidata u decembru 2022. Evropska komisija prošle sedmice dala je pozitivnu preporuku za početak formalnih pregovora o pristupanju, koje čelnici EU sada planiraju slijediti.

Tekst uključuje uslove za pristupne pregovore, u kojima se kaže da se naredni dio procesa može desiti samo "kada se poduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022.", što znači da Bosna i Hercegovina treba više napredovati u svom domaćem zadatku prije nego što može ući u blok.

O aktuelnom nacrtu raspravljat će ambasadori EU u srijedu, a čelnici EU u četvrtak. Nekoliko diplomata bilo je optimistično da će lideri na kraju usvojiti trenutni tekst o BiH.

Jedan diplomata iz zemlje koja je u početku bila skeptičnija prema dosadašnjem napretku Bosne i Hercegovine, kome je odobrena anonimnost da iskreno razgovara o toj temi, kazao je da je drugi dio paragrafa ključan.

"Sve reforme koje smo dogovorili zaista moraju biti dovršene prije nego što se desi bilo koji naredni korak za Bosnu i Hercegovinu", kazao je on.

Uoči samita u četvrtak, sedam evropskih zemalja pozvalo je svoje kolege da slijede preporuku Evropske komisije o BiH. Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija saopćile su da bi blok trebao "iskoristiti zamah i trenutni prozor mogućnosti", navodi se u pismu koje je ranije prenio Politico.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU