Vijeće ministara

Uvjet za EU: Nakon pet godina BiH usvojila Strategiju za borbu protiv korupcije

18.06.2024. 15:43 / Izvor: Akta.ba
vijeće ministara

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o usvajanju Strategije za borbu protiv korupcije 2024.-2028. i Akcijskog plana za provedbu Strategije.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, donijelo je Odluku o usvajanju Strategije za borbu protiv korupcije 2024.-2028. i Akcijskog plana za provedbu Strategije.

Donošenje Strategije i Akcijskog plana usklađeno je s 14 ključnih prioriteta koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti za članstvo u Europskoj uniji. Pristupanje EU-u strateški je prioritet BiH, a borba protiv korupcije jedan je od ključnih izazova vladavine prava, kao i samoodrživog ekonomskog razvoja i kvalitete življenja svakog građanina u BiH.

Strategija i Akcijski plan, u čijoj izradi su sudjelovali predstavnici svih razina vlasti u BiH, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva, odražavaju bezuvjetnu opredijeljenost za borbu protiv korupcije i stvaranje sistemskih rješenja za učinkovito suzbijanje korupcije.

Strategija i Akcijski plan se sastoje od pet međusobno povezanih komponenti: općih principa, vizije, strateških ciljeva i programa, te odgovarajućih aktivnosti koje trebaju doprinijeti ostvarenju vizije i postavljenih ciljeva.

Opći cilj Strategije je ustanoviti prioritete na planu prevencije korupcije i borbe protiv korupcije, principe i mehanizme zajedničkoga djelovanja svih institucija u BiH, kao i svih dijelova društva na tom polju, te stvoriti, odnosno unaprijediti pretpostavke za smanjenje stvarne i percipirane razine korupcije i afirmirati pozitivne društvene vrijednosti poput integriteta, odgovornosti i transparentnosti.

Tri glavna strateška cilja su: ojačati sustav prevencije i koordinacijskih mehanizama; jačanje mehanizama otkrivanja i dokazivanja koruptivnih kaznenih djela i procesuiranja počinilaca; te jačanje međuinstitucionalne, regionalne i međunarodne suradnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU