Proizvodnja energije iz biomase pokretač razvoja Posavine

09.02.2013. 08:57 / Izvor: Fena
Proizvodnja energije iz biomase pokretač razvoja Posavine

Projekt ABCDE Posavina (Agricultural Biomass Cross-border Development of Energy in Posavina) se provodi u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska-BiH 2007. - 2013.

Distrikt Brčko i općine Šamac, Domaljevac-Šamac, Odžak i Orašje u Bosanskoj posavini, te Vukovarsko-srijemska županija u posavskoj regiji, na teritoriji Republike Hrvatske, imaju veliki potencijal za proizvodnju energije iz poljoprivredne biomase, koja pruža poljoprivrednicima mogućnost da povećaju proizvodnju, smanje troškove, zarade dodatna primanja i na održiv način razviju sektor poljoprivrede, uz adekvatnu zaštitu životne sredine u toj regiji. 

Ovo je jedan od zaključaka završne konferencije međunarodnog projekta "ABCDE Posavina", koja je održana u petak  u Orašju, u organizaciji Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci i Energetskog instituta "Hrvoje Požar" iz Hrvatske. 

Projekt ABCDE Posavina (Agricultural Biomass Cross-border Development of Energy in Posavina) se provodi u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska-BiH 2007. - 2013. 

U projektu učestvuju Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) i Institut za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci (IGR), kao nosioci projekta u Hrvatskoj i BiH, te Vukovarsko-srijemska županija, Brčko Distrikt i općine Orašje, Odžak, Domaljevac-Šamac i Šamac, kao lokalni partneri na projektu. 

Ovaj projekt ima za cilj promociju korištenja poljoprivredne biomase za proizvodnju energije u ruralnim područjima Posavine, s obje strane rijeke Save, podsjeća se u današnjem saopćenju Instituta za genetičke resurse. 

Izvori poljoprivredne biomase koja se koristi u energetske svrhe su otpad i ostaci iz poljoprivredne proizvodnje (prvenstveno stajsko đubre), kao i energetski usjevi. Pod pojmom energetske svrhe podrazumijeva se proizvodnja bioplina te proizvodnja tečnih biogoriva (biodizela i bioetanola). 

Bioplin se može koristiti za proizvodnju električne energije i toplotne energije, ali i za proizvodnju biometana koji se dalje može koristiti kao pogonsko gorivo ili uvesti u mrežu prirodnog plina. U pogledu tekućih biogoriva, biodizel i bioetanol se koriste kao pogonska goriva za motorna vozila, kao čisto gorivo, ali se iz tehničkih razloga najčešće  ipak miješaju s fosilnim gorivom. 

Za razliku od tradicionalnog energetskog planiranja, korištenje obnovljivih izvora energije (OIE) usmjerava energetsko planiranje s centralizovanih, nacionalnih projekata prema lokalnim zajednicama s energetskim projektima regionalnog značaja. Korištenjem biomase pruža se mogućnost ostvarivanja pozitivnih socio-ekonomskih efekata i pozitivnih efekata za prirodnu sredinu. 

Posavina je pretežno poljoprivredno područje tako da su ovim projektom ciljane skupine poljoprivredni proizvođači i drugi potencijalni investitori, predstavnici lokalne vlasti i učenici poljoprivrednih srednjih škola. 

Za navedene ciljane skupine provedena je edukacija radi unapređenja znanja  u vezi s pitanjem korištenja poljoprivredne biomase za proizvodnju energije. 

U sklopu projekta stručnjaci iz Energetskog instituta "Hrvoje Požar" i Univerziteta u Banjoj Luci su pružili strukturalne informacije o korištenju poljoprivredne biomase za proizvodnju energije i s njom vezanim pozitivnim efektima, kako za poljoprivredne proizvođače, tako i za njihove šire lokalne zajednice. 

Lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, potencijalnim investitorima te predstavnicima lokalne uprave je organizirana obuka o korišćenju korištenja poljoprivredne biomase za proizvodnju energije što je polazna tačka za njihovo učestvovanje u tržištu i uključenje u razvoj projekata za proizvodnju energije iz poljoprivredne biomase. 

Projekt je usmjeren i na srednjoškolce iz poljoprivrednih škola u regionu, ističe se u saopćenju Instituta za genetičke resurse. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU