Macron: Nema pobjednika u trgovinskom ratu

05.11.2019. 14:19 / Izvor: Fena
Macron: Nema pobjednika u trgovinskom ratu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je žestoko branio slobodnu trgovinu u govoru na otvaranju trgovinskog sajma u Šangaju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je žestoko  branio slobodnu trgovinu u govoru na otvaranju trgovinskog sajma u Šangaju.

Macron je govorio o potrebi bavljenja trenutnim debalansima koje donosi globalizacija, kao što su povećanje dispariteta u prihodima i izazovi povezani s globalizacijom. Kazao je da su takvi debalansi doveli do jačanja strahova od konkurencije i uvođenja protekcionističkih mjera širom svijeta.

"Šta bismo trebali učiniti u suočavanju s takvim trendom protekcionizma?", rekao je Macron u svom govoru nakon obraćanja kineskog predsjednika Xi Jingpinga na otvaranju međunarodnog sajma Expo.

"Naše trgovinske prakse ne pružaju efikasnu zaštitu za svjetsku ekonomiju. Trebamo li jednostavno odustati od takvog trgovinskog poretka i pribjeći unilateralizmu i tarifama ili zakonu džungle? Da li je to put naprijed? Ne mislim da jeste. To nije izbor Francuske, ni Evropske unije", izjavio je francuski čelnik.

Niko nije pobjednik u trgovinskom ratu, istaknuo je Macron, dodajući da napetosti između velikih zemalja škode svjetskoj ekonomiji.

"Nadamo se da se sporazum može postići kako bi se ublažile napetosti i zaštitili interesi svih ključnih aktera, među kojima je i Evropska unija", izjavio je Macron, prenosi dpa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU