Sastanak u ministarstvu

EU / NATO

Goffus: NATO će predano raditi na realizaciji paketa pomoći Oružanim snagama BiH

31.08.2023. 08:08 / Izvor: Akta.ba
nato

Helez je posebno zahvalio na pomoći koju NATO pruža Oružanim snagama BiH kroz paket jačanja odbrambenih kapaciteta (DCB).

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa zamjenikom ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandrom Goganovićem, jučer je primio pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za operacije Thomasa Goffusa, koji se sa svojim suradnicima nalazi u posjeti BiH.

Sugovornici su razgovarali o putu Bosne i Hercegovina ka punopravnom članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), ali i izazovima s kojima se suočavaju Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

Razgovarano je i o složenim političkim odnosima u zemlji i regiji.

Ministar Helez je prezentirao ključne aktivnosti MO i OSBiH. On je istaknuo da MOBiH predano radi na ostvarivanju vanjskopolitičkih ciljeva BiH i opredjeljenja definiranih Zakonom o odbrani, Strategijom vanjske politike te Sigurnosnom i odbrambenom politikom BiH, koja se odnose na ispunjavanje uvjeta za pridruživanje EU i NATO-u.

Helez je posebno zahvalio na pomoći koju NATO pruža Oružanim snagama BiH kroz paket jačanja odbrambenih kapaciteta (DCB).

Naglasio je da očekuje kako će ta pomoć omogućiti da OSBiH spremnije i u većem broju daju doprinos mirovnim ili humanitarnim operacijama EU i NATO-a, ali i da će povećati sposobnosti OSBiH za odbranu teritorijalnog integriteta BiH, u čemu računa i na bilateralne aranžmane s prijateljskim i partnerskim zemljama.

Govoreći o usvajanju visokih standarda i putu ka punopravnom članstvu, ministar Helez je zatražio da NATO ima u vidu da vojnik OSBiH uvijek pruža izvrsne rezultate te da su OSBiH u nekim sposobnostima i ispred pojedinih članica NATO-a s kojima je BiH ranije bila u zajedničkoj državi.

Govoreći o Programu reformi BiH, ministar Helez je naglasio kako je po ovom programu MOBiH zaduženo za realizaciju 72 zadataka, a na realizaciji 12 zadataka surađuje s drugim državnim institucijama.

- MOBiH će po dobijanju zadaće od Komisije za suradnju s NATO-om biti spremno dostaviti Pregled aktivnosti za Program reformi BiH iz nadležnosti MO i OSBiH za 2023. godinu. Ovome će prethoditi imenovanje novog tima za provedbu Programa reformi - rekao je ministar odbrane.

Helez je izrazio posebnu zahvalnost zapovjednici McGaha na vrlo proaktivnom pristupu u suradnji s MO i OSBiH.

Zamjenik ministra Goganović u svom je obraćanju istaknuo da su mir i stabilnost i poštivanje Daytona imperativ za sve.

Pohvalio je suradnju EUFOR-a i NATO-a na misiji očuvanja sigurnosti u BiH. On je istaknuo važnost činjenice da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku o novoj strukturi generalskog zbora OSBiH.

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Goffus je naglasio da će za NATO savezu uvijek u vrhu prioriteta biti teritorijalni integritet i stabilnost Bosne i Hercegovine, jer je to ključno za mir i stabilnost cijelog zapadnog Balkana.

Istaknuo je da će NATO podržavati i dalji nastavak misije EUFOR-a u BiH.

Goffus je čestitao ministru Helezu na svemu što aktualni sastav MOBiH čini na razvoju OSBiH.

Naglasio je da će NATO predano raditi na realizaciji paketa pomoći za dalju izgradnju kapaciteta OSBiH, ali je istaknuo da za svako sredstvo u okviru tog paketa pomoći mora imati suglasnost svih članica NATO-a.

Pohvalio je nastojanje ministra Heleza da ojača odbrambene sposobnosti OSBiH te pozdravio inicijative koje na daljem razvoju vojnih kapaciteta MOBiH realizira i na bilateralnom osnovu s pojedinim NATO članicama.

Istaknuo je da će mir i stabilnost BiH i regije svakako biti važna tema ministarskog sastanka NATO-a u oktobru te da će BiH uvijek imati potporu na njenom putu ka dostizanju demokratskih standarda u okvirima kolektivnog sustava sigurnosti, na korist svih stanovnika BiH.

Sastanku u sjedištu Ministarstva odbrane BiH prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, zamjenik načelnika stožera u Vrhovnom zapovjedništvu NATO snaga u Europi (SHAPE) general-bojnik Matthew van Wagenen, zapovjednica NATO Stožera Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako, šef Kabineta ministra obrane BiH Salko Beba, predstojnica Ureda zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić i ostali suradnici, saopćeno je iz MOBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU