JAČANJE VOJNIH SAVEZA

EU / NATO

SAD i Švedska potpisale Sporazum o saradnji u oblasti odbrane

06.12.2023. 10:39 / Izvor: REUTERS
nato

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Sjedinjene Američke Države i Švedska potpisale su u utorak Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, saopštio je američki State department.

Sjedinjene Američke Države i Švedska potpisale su u utorak Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, saopštio je američki State department. Sporazum predstavlja još jedan korak jačanja vojnih saveza navedene nordijske zemlje dok čeka odobrenje za pridruživanje NATO-u.

"Švedska je snažan, sposoban odbrambeni partner koji zastupa vrijednosti NATO-a i dodatno će ojačati Alijansu nakon što pristupi NATO-u”, navodi se u pisanoj izjavi State Departmenta. “Članstvo Švedske će ojačati našu kolektivnu odbranu i povećati našu sposobnost da odgovorimo na sigurnosne izazove u euroatlantskom području", prenosi Reuters.

Švedski ministar odbrane Pal Jonson rekao je da se nada da će se pridruživanje dogoditi "što je prije moguće", ali nije htio davati procjenu kada bi Turska i Mađarska – jedine dvije članice NATO-a koje još nisu dale zeleno svjetlo Švedskoj – mogle pružiti svoju podršku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU