Bećirović u Berlinu

EU / NATO

Njemačka će nastaviti jačati odbrambene kapacitete BiH

09.12.2023. 08:23 / Izvor: Akta.ba
BIH

Bećirović i Pistorius suglasili su se o važnosti održavanja stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s ministrom odbrane Savezne Republike Njemačke Borisom Pistoriusom, u sjedištu Ministarstva odbrane u Berlinu.

Bećirović je istakao da Njemačka, kao jedan od ključnih evropskih partnera, pruža izuzetnu podršku reformskim i euroatlantskim integracijskim procesima u Bosni i Hercegovini što se posebno ogleda kroz značajno participiranje u projektu NATO-a za izgradnju odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine.

U tom smislu, Bećirović je zahvalio Pistoriusu za konkretnu pomoć Njemačke koja se odnosi na nabavku vojne opreme, uniformi, kao i inicijativi podrške uređenju objekata i infrastrukture na lokacijama Oružanih snaga BiH.

Bećirović i Pistorius suglasili su se o važnosti održavanja stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana. Sagovornici su konstatirali da je od izuzetne važnosti očuvanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Tokom razgovora ministar odbrane Njemačke je rekao da dvije zemlje ostvaruju veoma dobru saradnju u oblasti odbrane te da je Njemačka partner Bosne i Hercegovine, koja snažno podržava reformske procese u oblasti odbrane. On je naglasio da će Njemačka nastaviti pružati snažnu podršku Bosni i Hercegovini i njenom odbrambenom sektoru posebno u pogledu izgradnje državnih odbrambenih kapaciteta, kao i sveukupne sigurnosti i stabilnosti.

Ministar Pistorius je, između ostalog, informirao Bećirovića o nastavku sudjelovanja njemačkih vojnika u operaciji ALTHEA, te čvrstoj privrženosti implementaciji mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zahvalio je za odluku Njemačke da njeni vojnici učestvuju u misiji ALTHEA, te je naglasio da se time osnažuje sposobnost i relevantnost snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU