Unapređenje mobilne aplikacije

EU / NATO

NATO podrška kapacitetima BiH za odgovor na vanredne situacije

01.02.2024. 08:42 / Izvor: Fena
aplikacija

Rukovodioci institucija za odgovor na vanredne situacije iz Bosni i Hercegovini završili su posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Rukovodioci institucija za odgovor na vanredne situacije iz Bosni i Hercegovini završili su posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su razgovarali o unapređenju mobilne aplikacije koja je već četiri godine u upotrebi i pomogla je pri spašavanju života u više od 2.500 različitih vanrednih situacija širom BiH.

Posjeta, koju je finansirao NATO, omogućila je BiH timu da se susretne sa stručnjacima svjetski poznatog Tehnološkog instituta Massachusetts (MIT) koji su kreirali ovu aplikaciju.

BiH tim je, također, imao priliku podijeliti sa stručnjacima i vrijedna iskustva o tome kako aplikacija funkcionira u stvarnim vanrednim situacijama kao i razgovarati o mogućnostima koje žele vidjeti u sljedećim verzijama ove aplikacije.

Svrha Sistema za komandovanje u incidentima novije generacije, poznatog i kao NICS, a koji je rezultat NATO projekta Naukom za mir i sigurnost, jeste da olakša zajednički rad timovima za djelovanje u vanrednim situacijama iz različitih organizacija i zemalja.

Izazovi kojima se ovaj projekat bavio odnose se na nekompatibilnost radio uređaja, koja je onemogućavala komunikaciju među timovima, kao i poteškoće pri razmjeni informacija o lokaciji i slanje ažuriranih informacija svim onima koji su uključeni u operaciju spašavanja.

Sistem sadrži funkciju koja timovima omogućava da međusobno razgovaraju, vide lokaciju drugih spasilačkih timova i, nezavisno od drugih, ažuriraju i dijele informacije o incidentu u stvarnom vremenu.

Pored toga, bitni faktori kao što su brzina i pravac kretanja vjetra (od kritičnog značaja za gašenje požara), kao i informacije o područjima kontaminiranim minama, mogu se dodati na kartu incidenta samo jednim klikom.  

Čestitajući svima koji su uključeni u trajni uspjeh ovog projekta, komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Pamela McGaha je ukazala na značaj komunikacije i brzog djelovanja u vanrednim situacijama.

"Iz vlastitog iskustva u oblasti odgovora na katastrofe i vanredne situacije znam koliko su važna dva faktora – brzina i komunikacija", izjavila je.

Generalica McGaha je istaknula kako prirodne katastrofe ne poznaju državne granice.

"Zbog toga nam je potreban zajednički sistem i obuka kako bismo osigurali da možemo djelovati zajedno. To je ono što NATO radi. Okuplja resurse i intelektualne sposobnosti sve 31 zemlje članice kako bi rješavali zajedničke probleme", precizirala je.  

Kazala je kako NICS sistem osigurava da svaki spasilac posjeduje informacije u stvarnom vremenu i da može komunicirati s drugim timovima na terenu, bez obzira iz koje agencije ili države dolazi.

"Ponosna sam što je NATO kreirao proizvod koji nastavlja spašavati živote u BiH, kao i da lideri u ovoj oblasti u BiH imaju priliku uticati na unapređenje  sistema i kreiranje NICS verzije 2.0.", poručila je McGaha.

Na okruglom stolu koji je označio pokretanje nove faze NATO NICS projekta, delegacija iz BiH, koja je uključivala predstavnike Ministarstva sigurnosti BiH, uprava civilne zaštite entiteta i Brčko distrikta BiH, kao i Oružanih snaga BiH, sa domaćinima iz MIT Lincoln laboratorije razgovarala je o najboljim praksama upravljanja u vanrednim situacijama i odgovoru na katastrofe s fokusom na primjenu novih tehnologija.

Ova posjeta bila je i prilika za uspostavljanje saradnje sa američkim institucijama za odgovor na vanredne situacije koje također koriste NICS.

NICS je imao ključnu ulogu u gašenju požara u BiH tokom 2022.godine kada je omogućio dijeljenje informacija u stvarnom vremenu između različitih nadležnih institucija, što je bio imperativ za spasioce i vatrogasce na terenu, saopćeno je iz NATO štaba Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU