Oprečni stavovi

EU / NATO

Nakon približavanja EU, koliko je BiH bliža NATO savezu?

27.03.2024. 09:29 / Izvor: N1
NATO

Nakon što se BiH formalno približila EU, približava se i NATO savezu.

Nakon što se BiH formalno približila EU, približava se i NATO savezu. Krajem maja trebalo bi biti poznato da li ćemo dobiti status kandidata u Alijansi. Provjerili smo šta bi takva potencijalna potvrda značila za BiH. Formalno vjetar u leđa ili bi imala konkretnije značanje?

Odluka da BiH dobije kandidatski status u NATO mogla bi da bude ratifikovana na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Sjevernoatlantskog saveza krajem maja. No, eventualni kandidatski status neće promijeniti ništa, jer BiH ima zakonske pretpostavke koje nalažu članstvo, ali zahvaljujući političkoj neusaglašenosti, u ovom procesu, napravljen je korak unazad.

Naime, umjesto Komisije za integracije, od prije dvije godine imamo Komisiju za saradnju s NATO-om. To jako bitno mijenja naš odnos prema NATO-u. Međutim, NATO ostaje istrajan i puno toga nam gleda prste, da se situacija promijeni i da im budemo korak bliže”, kazao je Đuro Kozar, vojni analitičar.

“Moramo reći da je predsjednik Komisije za saradnju s NATO-om kako se sada zove, podredio rad Komisije interesima HDZ-a oko Izbornog zakona i pretvorio Komisiju u Dom naroda. Tako da se oni uopšte ne sastaju i ne raspravljaju o tome”, kazao je Hamza Višća, ekspert za reformu bezbjednosnog sektora.

Višća dodaje da pravi motiv odluke iz Talina, međutim, nije poruka BiH, nego Rusiji, nakon što je NATO postao svjesniji ruskih prijetnji u geopolitičkom smislu.

Međutim, trenutna vlast nije spremna na prevazilaženje razlika po ovom pitanju. U tom smislu, i ne čude oprečni stavovi iz državnog ministarstva odbrane.

“Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH kontinuirano svoje aktivnosti, rad i planove usklađuju sa NATO standardima te su predvodnici NATO puta naše zemlje”, napisao je na svoj Facebook profilu ministar odbrane BiH.

U BiH Srbi bi mogli biti preglasani

Iako BiH već dvije godine kasni sa godišnjim Programom reformi, pitali smo koji su to konkretni koraci, no, nismo saznali. Zamjenik ministra, s druge strane, u izjavi za N1, podsjeća na to da u BiH ne postoji politički konsensuz o ovom pitanju, te da Republika Srpska ne podržavaju NATO integracije, ali podržavaju NATO saradnju u skladu s Programom reformi koje je usvojilo Predsjedništvo BiH 2019. godine.

“Tad je član Predjedništva bio Milorad Dodik. Ono što bih napomenuo jeste i da su svi članovi komiteta naglasili da je njima apsolutno jasno da u BiH ne postoji konsenzus po pitanju NATO integracija i da oni ni na kakav način neće insistirati da BiH postane članica NATO. Takođe, su napomenuli da Program reformi ni na koji način ne prejudicira članstvo BiH u NATO savez”, kazao je Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane BiH.

Na društvenim mrežama, oglasio se i predsjednik Republike Srpske.

“Nikada Srbi neće zaboraviti šta su napravili i nikada BiH neće ući u NATO”. Nijedan čovjek u Republici Srpskoj neće pristati na to”, istakao je Milorad Dodik.

Ono što bi, u slučaju nedostatka političkog konsenzusa moglo da prevagne na stranu članstva BiH u NATO je referendum.

"U Crnoj Gori je 2017. raspisan referendum o prijemu u NATO. Srbi su svi bili protiv, ali Crnogorci su ih preglasali. Ušli su u NATO. Slična bi se situacija mogla dogoditi i u BiH ukoliko srpski narod bude protiv, a bošnjački i hrvatski bude za”, kazao je Kozar.

Stoga se ne trebamo zavaravati da ćemo u trenutnim uslovima u skorije vrijeme postati punopravna članica NATO-a.

“Ovih dana, treba istaći, potenciranje nekih od savjetovanih tijela NATO-a koji smatraju da BiH treba dobiti kandidatski status, samo je na nivou retoričkih želja. Jedina institucija unutar NATO-a, jedini organ koji prima i koji poziva državu u članstvo je NAC, odnosno, sjevernoatlantsko vijeće, a mi taj poziv još nismo dobili”, kazao je Dean Džebić, vojni analitičar.

I bez toga, međutim, saradnja s Alijansom odlično se odvija jer se njene članice prema BiH već ponašaju kao da je njihova članica, što se najbolje vidi u modernizaciji OSBiH, bez čije podrške domaći budžet ne bi mogao da odgovori sam na ove izazove.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU