BiH se pokazala kao pouzdan partner

EU / NATO

Bećirović pozvao na otvaranje NATO baza u BiH

09.04.2024. 12:05 / Izvor: Fena
Nato

Bećirović je potcrtao da su ispunjeni svi formalni uslovi da Bosni i Hercegovini bude upućen poziv za članstvo u NATO-u.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je jučer nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu da podržava proaktivno djelovanje NATO-a uključujući i mjere odvraćanja te eventualno prisustvo NATO snaga u vojnim bazama u BiH.

Naglasio je da je punopravno članstvo u NATO-u jedan od strateških vanjskopolitičkih prioriteta BiH, što su odlučile bh. institucije glasovima iz oba entiteta i svih naroda u BiH.

Bećirović je naveo da je BiH nakon 20 godina sada "pred vratima" NATO-a i da tu šansu mora iskoristiti zbog svih građana i naroda koji u njoj žive.

Dodao je da se BiH pokazala kao pouzdan partner NATO-a, između ostalog, usvajanjem tri Godišnja nacionalna plana (ANP) nakon čega je NATO zvanično potvrdio da je aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP).

Bećirović je potcrtao da su ispunjeni svi formalni uslovi da Bosni i Hercegovini bude upućen poziv za članstvo u NATO-u, te da je dostignut visok stepen interoperabilnosti odbrambenog i sigurnosnog sektora.

"Bosna i Hercegovina je spremna za zajedničko djelovanje u skladu sa NATO standardima", poručio je Bećirović.

Precizirao je da je Stoltenbergu predložio da NATO kroz sveobuhvatnije implementiranje MAP-a definiše viši i konkretniji nivo integrisanosti i povezanosti NATO-a i Bosne i Hercegovine, uključujući i konkretnije sigurnosne garancije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU