Sporiji rast

Hrvatski BDP u drugom kvartalu 2,7 posto

02.09.2023. 10:32 / Izvor: Akta.ba
Eure

Bruto domaći proizvod u Hrvatskoj je realno porastao 2,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, što je sporiji rast nego u prvom ovogodišnjem kvartalu, kada je hrvatski BDP porastao 2,8 posto.

Zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatska ekonomija porasla je i u drugom tromjesečju ove godine, što je deseti kvartal zaredom, no rast je blago usporen na 2,7 posto na godišnjem nivou.

Državni zavod za statistiku (DZS) Hrvatske objavio je prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju realno porastao 2,7 posto u odnosu na isti period prošle godine. To je sporiji rast nego u prvom ovogodišnjem tromjesečju, kada je BDP porastao 2,8 posto.

"Rast gospodarstva u drugom tromjesečju predvođen je najvećom sastavnicom BDP-a, potrošnjom kućanstava, te nastavkom rasta bruto investicija u fiksni kapital. Podržana prvenstveno rastom u uslužnim djelatnostima, potrošnja kućanstava je u drugom tromjesečju bila realno viša za 2,3 posto… Rezultat je to i izraženog pritiska na rast plaća, i dalje otpornog tržišta rada, kao i kretanja u turizmu“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvještaj DZS-a.

Rasli potrošnja domaćinstava, investicije, državna potrošnja

Prema podacima DZS-a, potrošnja domaćinstava, što je najveća sastavnica BDP-a, porasla je u proteklom kvartalu za 2,3 posto u odnosu na isti period godinu prije, nešto brže u odnosu na 1,4-postotni rast u prethodnom tromjesečju.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su za 3,2 posto na godišnjem nivou, sporije nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 3,9 posto.

Porasla je i državna potrošnja – za 0,3 posto, nakon što je u prethodnom tromjesečju ojačala 2,2 posto.

S druge strane, izvoz roba i usluga pao je za 1,6 posto na godišnjem nivou, nakon snažnog rasta prethodnih kvartala. Pritom je izvoz roba pao za 9,7 posto, dok je izvoz usluga porastao za 8,3 posto.

Uvoz roba i usluga smanjen je istodobno za 3,6 posto, znatno više nego u prethodnom kvartalu, kada je skliznuo 0,8 posto. Pritom je uvoz roba smanjen za 7,3, dok je uvoz usluga porastao za 23,9 posto, prenosi Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU