Helez - Tanner

Integracija BiH i zapadnog Balkana u EU važan prioritet Republike Austrije

04.12.2023. 12:53 / Izvor: Akta.ba
EU

Članovi delegacije MO BiH su na sastanku zahvalili ministrici Tanner na ukupnoj podršci i pomoći koju Republika Austrija pruža BiH na putu EU integracija.

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Zukan Helez sa zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem primio je danas u službenu posjetu austrijsku ministricu odbrane Klaudiu Tanner.

Sagovornicu su razmjenili mišljenja o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i konstatovali da je nedavno produženje mandata misije Althea EUFOR u BiH  u vremenu pojačanih sigurnosnih izazova, od izuzetne važnosti za očuvanje sigurnog i stabilnog okruženja u našoj zemlji.

Članovi delegacije MO BiH su na sastanku zahvalili ministrici Tanner na ukupnoj podršci i pomoći koju Republika Austrija pruža BiH na putu EU integracija, kao i putem brojnih projekata od kojih su najznačajniji školovanje naših kadeta na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji Oružanih snaga Austrije.

"Pohvalili su doprinos misiji EUFOR u BiH, gdje Austrija ima vodeću ulogu, kao i na značajnoj pomoći ove zemlje u obuci pripadnika OS BiH, rješavanju viškova naoružanja i municije i drugim važnim oblicima pomoći", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ministar Helez je upoznao ministricu Tanner i o najznačajnijim aktivnostima MO i OS BiH s naglaskom na pitanje razvoja i modernizacije OS BiH, rješavanje viškova naoružanja i municije, rješavanju neperspektivne vojne imovine, kao i o važnosti NATO „Paketa podrške za jačanje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta BiH“ (DCB) koji je odobren na NATO Summitu u Madridu prošle godine, čija je implementacija otpočela i čiji su rezultati već vidljivi i višestruko korisni za Oružane snage BiH.

Na sastanku se razgovaralo o napretku naše zemlje na euroatlanskom putu, posebno u svjetlu najavljenog susreta delegacije BiH u Briselu sa najvišim dužnosnicima Evropske unije, gdje će se razgovarati o napretku naše zemlje u ispunjenju postavljenih uslova i prioriteta koji bi mogli biti dobar znak za otvaranje pregovora za članstvo naše zemlje u ovoj asocijaciji.

Ministrica odbrane Austrije je pohvalila napore i aktivnosti koje provode MO i OS BiH i kazala da će Austrija i u budućnosti ostati posvećena Bosni i Hercegovini, ne samo zbog naše zajedničke istorije i prijateljskih odnosa, već i zbog sigurnosnih izazova s kojima se suočavamo svi zajedno.

"Zbog toga je integracija BiH i čitavog regiona zapadnog Balkana u Evropsku uniju važan prioritet Republike Austrije", kazala je ministrica Tanner tokom sastanka sa delegacijom MO i OS BiH.

Na kraju je konstatovano da je postojeći nivo bilateralne odbrambene saradnje na zavidnom nivou i da će biti nastavljen i u narednom periodu na obostranu korist i zadovoljstvo.

U delegaciji MO BiH su pored ministra i zamjenika bili i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Gojko Knežević, vojni savjetnik ministra brigadir Muhamed Dautović, šef kabineta ministra Salko Beba i desk oficir za saradnju R Austrijom Violeta Kuljanin, a u delegaciji Republike Austrije i ambasadorica ove zemlje u BiH Ulrike Hartmann, šef štaba ministrice odbrane general major Friedrich Schrötter, ađutant ministrice Tanner, brigadni general Martin Selzer, vojni ataše ove zemlje u BiH, brigadir Erich Simbürger i drugi članovi delegacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU