Izvještaj Evropskog parlamenta

Nema prečice do EU, Unija da ne odlaže prijem novih članica

28.02.2024. 15:33 / Izvor: Dnevni evropski servis
EU

Pristupanje Uniji uvijek mora da bude zasnovano na zaslugama,

U izvještaju Evropskog parlamenta o proširenju EU i reformama potrebnim kako bi blok bio sposoban da prihvati nove članice ističe se da pristupanje Uniji uvijek mora da bude zasnovano na zaslugama dok se evropske institucije i članice EU pozivaju da se reformišu i osiguraju da odsustvo njihovih reformi ne odlaže prijem novih članica.

O Izvještaju o produbljivanju integracije EU s obzirom na buduće proširenje, o kojem će se raspravljati večeras (28. februara) a glasati sutra, ističe se da svaku zemlju na putu u EU treba ocjenjivati na osnovu ispunjavanja Kopenhaških kriterijuma.

Na dnevnom redu plenarne sjednice Parlamenta u Strazburu danas se raspravljalo i o godišnjem izvještaju o Zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici.

Evroposlanici u izvještaju o budućem proširenju Unije pozdravljaju aspiracije brojnih evropskih zemalja i njihovih građana da se pridruže EU prepoznajući značaj evropske integracije ključnih partnera (Zapadni Balkan, Ukrajina, Moldavija, Gruzija), kao i značaj regionalne saradnje u okviru Istočnog partnerstva i Zapadnog Balkana.

Ističe se da ne može biti prečica kada je riječ o vrijednostima i osnovnim principima EU, kao i da vladavina prava, demokratske reforme, sloboda medija i poštovanje ljudskih prava treba da budu na vrhu u procesu pristupanja EU.

Dodaje se da su borba protiv korupcije i osnaživanje civilnog društva ključni preduslovi za napredak na putu ka članstvu u EU.

Istovremeno se zemlje u procesu proširenja ohrabruju da nastave da odlučno sprovode neophodne reforme i ostvare opipljiv i nepovratan napredak, počev od osnova u pristupnom procesu.

U izvještaju se ukazuje na potrebu novog zamaha u procesu proširenja kako bi se proces ponovo pokrenuo i obezbijedio njegov kontinuitet pošto je manjak angažmana u prethodnim godinama stvorio vakuum otvarajući prostor za Rusiju, Kinu i druge aktere spolja, a s obzirom na to da se princip uzajamne i iskrene saradnje mora uvijek poštovati.

Ističe se da je usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbijednosnom politikom EU (CFSP) takođe ključni pokazatelj pridržavanja osnovnih principa EU i održivosti budućeg članstva.

Od kandidata i potencijalnih kandidata se traži da im prioritet bude brzo i potpuno usklađivanje sa CFSP i ponavlja da pristupanje može da napreduje samo ako se zemlja usklađuje sa restriktivnim mjerama EU.

Kada je riječ o EU, institucije Unije i članice pozivaju se da preduzmu neophodne reforme kako bi obezbijedile da njihovo odsustvo ne odloži prijem novih članica.

U dokumentu se izražava čvrsto uvjerenje da evropske institucije treba da unaprijede mogućnost EU da djeluje i uključe pojednostavljene i efikasnije procedure odlučivanja udaljavajući se od jednoglasnosti.

Ponovo se ocjenjuje da glasanje kvalifikovanom većinom treba da se primjenjuje u oblastima poput zaštite demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, višegodišnjeg budžeta EU, sankcija i drugih relevantnih spoljnopolitičkih pitanja.

Među tim spoljnopolitičkim pitanjima su otvaranje pregovora o pristupanju EU, otvaranje i zatvaranje pojedinačnih klastera i sankcionisanje nazadovanja ali isključujući odluke kojima se dozvoljavaju vojne misije ili operacije sa izvršnim mandatom.

U Izvještaju se poziva na jačanje mehanizma zaštite vladavine prava i osnovnih principa i vrijednosti EU, kao i kapaciteta praćenja radi obezbjeđenja usklađenosti sa Kopenhaškim kriterijumima i izražava uvjerenje da je "u kontekstu punopravnog članstva diferencirana integracija dio rješenja za efikasniju i produbljenu proširenu EU".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU