Procurili su nekad prije septembra

Kriza u Europolu: Niko ne zna kako su nestali osjetljivi dosjei najviših službenika

27.03.2024. 12:39 / Izvor: Politico
Europol

Nestanak osjetljivih dosijea najviših službenika izazvao je krizu u Europolu.

Nestanak osjetljivih dosijea najviših službenika izazvao je krizu u Europolu. Dokumenti, koji su trebali biti zaključani u sefu u sigurnom skladištu u sjedištu evropske policijske agencije u Hagu su nestali prošlog ljeta, piše Politico.

Prema internoj bilješci agencije do koje su došli novinari Politicoa i razgovorima sa sadašnjim i bivšim zvaničnicima agencije, štampani dosijei osoblja izvršne direktorice Europola Catherine De Bolle i drugih visokih zvaničnika procurili su nekad prije septembra.

“Uprava Europola je 6. septembra 2023. obaviještena da su nestali lični dosijei nekoliko članova osoblja Europola”, stoji u bilješci. Kada su zvaničnici provjerili svu dokumentaciju agencije, otkrili su da nedostaje još dokumenata, navodi se.

Incident je bio glavna tema među osobljem agencije koje je pokušavalo shvatiti kako je došlo do ovakvog problema za centralnu evropsku agenciju za provođenje zakona.

“S obzirom na ulogu Europola kao organa za provođenje zakona, nestanak ličnih dosijea članova osoblja predstavlja ozbiljan incident kršenja sigurnosti i privatnosti ličnih podataka“, navodi se u bilješci podijeljenoj na internom sistemu 18. septembra.

Europol je jedna od najvećih agencija Evropske unije. Koordinira velike međunarodne istrage i operacije s nacionalnim policijskim vlastima i partnerima kao što su Interpol i američki FBI.

Novinari su razgovarali sa četvoricom sadašnjih i bivših zvaničnika Europola koji su upoznati s incidentom. Oni su rekli da su se neki od izgubljenih dosijea ponovo pojavili kada ih je građanin pronašao na javnom mjestu u Hagu i odnio u lokalnu policijsku stanicu.

Odgovarajući na pitanja POLITICO-a, glasnogovornik haške policije Steven van Santen rekao je: “Haška policija je bila uključena u neke detalje vezane za tekuću internu istragu Europola“.

Dosijei osoblja bili su izvršne direktorice Europola Catherine De Bolle i njena tri zamjenika, Jürgena Ebnera, Andrei Lințǎa i Jean-Philippea Lecouffea.

Dosijei o osoblju mogu sadržavati informacije o aplikaciji za posao službenika, relevantnoj obuci, datumu rođenja, bračnom statusu, izdržavanim osobama, trenutnoj adresi i druge takve informacije, rekao je jedan od zvaničnika.

Nakon incidenta je direktor odjeljenja za ljudske resurse u agenciji Massimiliano Bettin stavljen na administrativni odmor. On je u izjavi za Politico rekao da ne može komentarisati slučaj.

Europolovi osjetljivi štampani dosijei čuvaju se zaključane u sefu, u prostoriji kojoj pristup imaju samo određeni članovi osoblja. Jedan od zvaničnika je objasnio da vrlo malo ljudi zna šifru sefa, te da nije jasno kako su dosijei uzeti.

Bettin, koji je služio kao glavni maršal u italijanskim policijskim snagama, bio je direktor odjeljenja ljudskih resursa u Europolu od 2016. godine. Agencija ima ukupno više od 1.400 zaposlenih.

Kako navodi Politico, jedna teorija koja se spominje među zaposlenicima je da su dosijei možda uzeti da bi se njemu nanijela šteta u kontekstu unutrašnjih sukoba u agenciji.

Evropski nadzornik za zaštitu podataka (EDPS) također je obaviješten o incidentu, kao i članovi osoblja čiji su dosijei pogođeni, navodi se u internoj bilješci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU