Krivično djelo

Slučaj nabavke Pfizer vakcina dobio novi zaplet, istragu preuzeli europski istražitelji

01.04.2024. 11:24 / Izvor: N1
pfizer

Najviši europski tužitelji istražuju navode o krivičnim djelima u vezi s pregovorima o vakcinama.

Najviši europski tužitelji istražuju navode o krivičnim djelima u vezi s pregovorima o vakcinama između predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i izvršnog direktora Pfizera, potvrdio je glasnogovornik ureda tužitelja u Liègeu.

Istražitelji iz Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) posljednjih su mjeseci preuzeli slučaj od belgijskih institucija koje istražuju von der Leyen zbog “uplitanja u javne funkcije, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa”, prema pravnim dokumentima u koje su POLITICO i glasnogovornik tužilaštva u Liègeu imali uvid. Dok tužitelji EPPO-a istražuju navodna krivična djela, niko još nije optužen u vezi sa slučajem, piše POLITICO.

Istragu su prvobitno otvorile belgijske pravosudne vlasti u gradu Liègeu početkom 2023. nakon krivične prijave koju je podnio lokalni lobist Frédéric Baldan. Kasnije su mu se pridružile mađarska i poljska vlada — iako je Poljska u procesu povlačenja svoje žalbe nakon izborne pobjede proeuropske vlade koju vodi Donald Tusk, rekao je glasnogovornik poljske vlade za POLITICO.

Baldanova pritužba bila je fokusirana na navodnu razmjenu tekstualnih poruka između von der Leyen i šefa Pfizera Alberta Bourle uoči najvećeg sporazuma o vakcinama u EU na vrhuncu pandemije Covid-19, u aferi nazvanoj “Pfizergate”.

New York Times, koji je prvi otkrio da je do razmjene došlo dok su dvoje lidera dogovarali uvjete dogovora, pokrenuo je paralelnu tužbu protiv Komisije nakon što je odbila otkriti sadržaj poruka nakon zahtjeva za pristup dokumentima.

Vijest da EPPO sada istražuje slučaj riskira dodatno ispitivanje uloge predsjednice Komisije u megadogovoru o vakcinama, čija je vrijednost procijenjena na više od 20 milijardi eura. EPPO vodi paneuropske istrage financijskog kriminala i u teoriji bi mogao zaplijeniti telefone i drugi relevantni materijal iz ureda Komisije ili u drugim zemljama u Europi, poput rodne Njemačke von der Leyen.

Do razvoja događaja dolazi u delikatnom trenutku za šeficu EU, dok se dešava prijelaz na ono što briselski promatrači očekuju da će biti drugi mandat na čelu Berlaymonta.

Komisija je dosad odbila otkriti sadržaj SMS-ova, pa čak ni potvrditi njihovo postojanje.

Sporazum, dogovoren na vrhuncu pandemije 2021., izvorno se smatrao trijumfom za von der Leyen. No sama količina kupljenih vakcina od tada je izazvala je čuđenje, a POLITICO je krajem prošle godine otkrio da su propale vakcine u vrijednosti of najmanje 4 milijarde eura. Ugovor o vakcinama s Pfizerom u međuvremenu je ponovno stavljen na pregovaranje.

Aktivisti za transparentnost i neki politički protivnici pokušali su izvršiti pritisak na Komisiju da raspravi slučaj, ali von der Leyen je dosad izbjegavala govoriti o tome. U odgovoru na izravno pitanje koje joj je POLITICO postavio o nestalim tekstualnim porukama, von der Leyen je rekla: “Sve što je potrebno o tome je rečeno i razmijenjeno. A mi ćemo čekati rezultate”.

2022. godine EPPO je objavio da šire promatra nabavu vakcina u EU, ali ovo je prvi put da je ured izričito povezan s Pfizergateom.

Slučaj koji sada razmatra EPPO objedinjuje nekoliko različitih pravnih, političkih i financijskih niti – i prepliće se s tužbama koje je farmaceutski div Pfizer pokrenuo protiv Mađarske i Poljske.

Prošle je godine Baldan, 36-godišnji belgijski lobist s vezama u grupi Bon Sens koja je skeptična prema vakcinama, podnio krivičnu prijavu u Belgiji u vezi s ulogom von der Leyen u pregovorima o vakcini s Pfizerom zbog, kako on navodi, djela “miješanja u javne funkcije, uništavanje SMS-ova, korupcije i sukoba interesa”, navodi se u pravnim informacijama koje je iznio njegov odvjetnik.

Dodatak europskih vlada njegovoj pritužbi daje težinu onome što bi se inače moglo smatrati ličnim krstaškim pohodom. Mađarska, koju vodi Viktor Orbán, nepokolebljivi protivnik von der Leyen, također je podnijela žalbu u vezi s ulogom predsjednika Komisije u pregovorima o vakcinama s Pfizerom, prema riječima dviju osoba upućenih u slučaj, koji su željeli ostati anonimni zbog osjetljivosti.

Poljska je podnijela vlastitu žalbu prošlog novembra, potvrdio je glasnogovornik poljske vlade. Međutim, nakon izbora Tuska u decembru, “nova vlada radi [na] povlačenju Poljske iz ovih postupaka”, rekao je glasnogovornik.

Pojedinosti slučaja nisu javne, ali upućeni su rekli da, iako se žalba koju je podnijela Mađarska razlikuje od Baldanove, fokusirana je na istu razmjenu tekstualnih poruka. Pritužba Poljske bila je u istom smjeru, kazale su dvije osobe upoznate s detaljima slučaja.

Pfizer je također tužio Mađarsku i Poljsku zbog neplaćanja doza vakcina nakon zaustavljanja isporuka, navodeći kao razlog preveliku ponudu i financijski pritisak rata u Ukrajini.

Dužnosnik Europske komisije rekao je da Komisija nema saznanja o mogućim postupcima osim onog što su saznali iz medijskih pisanja.

Mađarska vlada nije odgovorila na zahtjev za komentar. Pfizer i EPPO odbili su komentirati slučaj.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU