U utvrđenim intervalima

EU žestoko kaznila Mađarsku, Orbana će njegova politika koštati miliona eura dnevno

14.06.2024. 08:51 / Izvor: N1
Orban

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je nevjerovatna i neprihvatljiva odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je nevjerovatna i neprihvatljiva odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku jer ne primjenjuje zajedničku politiku evropskog bloka prema azilantima.

"Odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku sa 200 miliona eura plus jedan milion eura dnevno za odbranu granica EU je nečuvena i neprihvatljiva. Čini se da su ilegalni migranti važniji briselskim birokratama nego njihovi sopstveni evropski građani", napisao je Orban na platformi X.

Sud pravde EU saopštio je ranije danas odluku o kažnjavanju Mađarske sa 200 miliona eura jer ne primjenjuje zajedničku politiku evropskog bloka prema azilantima.

"Mađarskoj je naloženo da plati paušalni iznos od 200 miliona eura i kaznu od milion eura po danu kašnjenja zbog nepoštovanja presude Suda pravde. Taj propust, koji se sastoji u namjernom izbjegavanju primjene zajedničke politike EU u cjelini, predstavlja neviđenu i izuzetno ozbiljnu povredu zakona EU", navodi se u saopštenju suda.

Portparol Evropske komisije za unutrašnje poslove i migracije Anitta Hipper rekla je da je Komisija primila k znanju odluku suda i da očekuje da će se Mađarska povinovati toj odluci.

"Komisija će stupiti u kontakt sa Mađarskom da se raspita o mjerama koje namjerava da preduzme da bi ispunila danas donesenu presudu", rekla je Hipper na dnevnom brifingu u Briselu.

Portparol Evropske komisije Balazs Ujvari rekao je da će Komisija potraživati novac od Mađarske u utvrđenim intervalima, a u suprotnom će Komisija odbiti naznačeni iznos od budžetskih izdvajanja EU toj zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU