Azija prestigla Europu u e-trgovini

20.06.2014. 10:22 / Izvor: EurActiv.rs
Azija prestigla Europu u e-trgovini

Sektor e-trgovine u azijsko-pacifičkom regionu prvi put je, podstaknut ogromnim kineskim tržištem, po prometu prevazišao sektor online trgovine u Europi.

Sektor e-trgovine u azijsko-pacifičkom regionu prvi put je, podstaknut ogromnim kineskim tržištem, po prometu prevazišao sektor onlajn trgovine u Europi, pokazuju podaci udruženja europskih online trgovaca E-trgovina Europa (Ecommerce Europe), objavljeni 17. juna. Europa je do sada bila najveće tržište e-trgovine u svetu pošto je prije dvije godine preuzela primat od Sjeverne Amerike. Istraživanje, kojim su obuhvaćeni i Rusija i druge europske zemlje koje nisu članice EU, pokazalo je da se najveći dio prometa u e-trgovini u Europi ostvaruje u EU.

U azijsko-pacifičkom regionu u 2013. u e-trgovini ostvaren je promet od 406,1 milijardi eura. To tržište se brže razvijalo od europskog sa rastom prometa od 16,7% u odnosu na prethodnu godinu. U 2013. u Europi je ostvaren promet od 363,1 milijardi eura, što je rast od 16%, a očekuje se da u ovoj godini e-trgovina donese prihode od 425.5 milijardi eura.

Online ekonomija je sa 2,2% učestvovala u europskom bruto domaćem proizvodu koji je prošle godine iznosio 16,4 hiljada milijardi eura. U udruženje europskih e-trgovaca očekuju se da će se taj udio udvostručiti do 2016. i utrostučiti do 2020.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU