Njemački automobili ponovo sve traženiji

12.07.2014. 11:13 / Izvor: eKapija.ba
Njemački automobili ponovo sve traženiji

Otkako je u zapadnoj Evropi nastupila kriza, osjetno je pala prodaja automobila. Čini se da je taj trend zaustavljen. Europljani ponovo kupuju više novih automobila, a posebno profitiraju njemački proizvođači.

Otkako je u zapadnoj Evropi nastupila kriza, osjetno je pala prodaja automobila. Čini se da je taj trend zaustavljen. Europljani ponovo kupuju više novih automobila, a posebno profitiraju njemački proizvođači.

U 2009. je u zapadnoj Evropi prodato nepunih 14 miliona novih automobila, 2013. je taj broj pao na 11,6 miliona. Ove godine se očekuje barem dvanaestica ispred zareza, prognozira predsjednik Saveza automobilske industrije (VDA) Matias Visman.

Time još nije iskorišten potencijal koji ima zapadna Evropa. A i u drugim dijelovima svijeta bilježi se osjetan rast. To se odnosi i na južnu Evropu. Što više se tamo popravlja ekonomsko i psihičko stanje, tim više će se i brojke u zapadnoj Evropi razvijati prema "prihvatljivim rednim veličinama".

Svaki drugi novi prodati automobil u zapadnoj Evropi potiče iz nekog njemačkog koncerna. Ako u Evropi stvari idu nabolje, od toga među prvima profitiraju njemački proizvođači automobila. "Pokretač rasta za naš izvoz je trenutno EU", konstatuje Visman.

Do maja je izvoz automobila u članice EU porastao za 16 odsto. I izvoz u Aziju porastao je za gotovo 16 odsto, dok je izvoz u SAD porastao za samo dva odsto. Ukupno je izvoz automobila iz Njemačke u prvom polugodištu porastao za sedam odsto na 2,2 miliona automobila.

VDA je svoju prognozu rasta izvoza povećao sa dva na pet odsto. I to iako je prodaja u Južnu Ameriku, Indiju, Tursku i Rusiju opala osjetno.

Visman smatra da je 2014. "godina automobilskog rasta". Dobre izvozne brojke su osjetno povećale proizvodnju u njemačkim fabrikama. Ona je do juna porasla za šest odsto. U apsolutnim brojkama to znači da će u ovoj godini u Njemačkoj vjerovatno biti proizvedeno 5,65 miliona automobila, od čega 77 odsto ide u izvoz.

Znatno više automobila njemački koncerni proizvode u svojim fabrikama u inostranstvu. Tamo bi i proizvodnja ove godine trebalo da poraste za pet odsto na 9,15 miliona automobila.

Visman ipak upozorava da nema mjesta prevelikoj euforiji. "Ovi uspjesi nisu nešto na čemu se može odmarati. Na više mjesta vidimo postojanje rizika koje se tiču proizvodnog i izvoznog staništa Njemačke", navodi Visman.

On upozorava na "dramatično povećane cijene energije" kao i nedavnu odluku o "dodatnom opterećenju proizvođača struje za vlastite potrebe", prema kojoj preduzeća koja sama proizvode struju moraju učestvovati u troškovima energetskog zaokreta (povećavanja udjela energije iz obnovljivih izvora).

Prema planovima savezne vlade, do 2020. bi na njemačkim drumovima trebalo da bude milion elektroautomobila. Da li je to utopija? Predsjednik VDA Visman smatra već uspjehom da će ove godine u Njemačkoj biti prijavljeno više od 10.000 novih elektroautomobila.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU