Australija želi da Velika Britanija ostane u Europskoj uniji

02.04.2016. 08:55 / Izvor: HINA
Australija želi da Velika Britanija ostane u Europskoj uniji

Britanija ima referendum o članstvu u EU 23. lipnja.

Bivša britanska kolonija Australija želi da Britanija ostane u Europskoj uniji, kazala je australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop nekoliko tjedana uoči britanskog referenduma o ostanku u Uniji.

Bishop je novinarima u Washington izjavila da je jako Ujedinjeno kraljevstvo kao dio EU u australskom interesu, prenosi Australian Associated Press. Australska šefica diplomacije taj je stav prenijela i britanskom premijeru Davidu Cameronu s kojim je razgovarala na marginama summita o nuklearnoj sigurnosti.

Britanija ima referendum o članstvu u EU 23. lipnja. Ulazak Velike Britanije u zajedničko europsko tržište 1973. u Australiji je smatran izdajom jer je prekinuo desetljeća tradicijske suradnje i tarifnih sporazuma između dvaju zemalja. No, sada u Britaniju odlazi tek 2,5 posto australskog izvoza, dok na Kinu otpada čak 31 posto.

Pristaše britanskog izlaska iz Europske unije tvrde da bi "obiteljske veze" s članovima Commonwealtha poput Australije mogle djelomično nadoknaditi gubitak 444 milijuna europskih kupaca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU