Jasna perspektiva članstva u EU doprinosi prosperitetu zapadnog Balkana

09.04.2016. 09:09 / Izvor: Fena
Jasna perspektiva članstva u EU doprinosi prosperitetu zapadnog Balkana

Wigemark je ocijenio da su bilateralni odnosi zemalja regiona, kao i odnosi sa EU, značajno napredovali te naglasio da se proces proširenja ne može smatrati potpunim bez zemalja zapadnog Balkana.

Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) bila je domaćin 12. Konferencije parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope (COSAP), koja je jučer održana u Sarajevu.

Članovi delegacija parlamentarnih komisija za evropske integracije BiH, Republike Albanije, Crne Gore i Republike Srbije, uz učešće članova Komisije za harmonizaciju sa Evropskom unijom (EU) Velike narodne skupštine Republike Turske u svojstvu posmatrača te članova Odbora za evropske poslove Hrvatskog sabora u svojstvu gosta, usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su izrazili uvjerenje da jasna perspektiva članstva u EU doprinosi prosperitetu regiona zapadnog Balkana.

Također, podržali su učesnice COSAP-a da u punom kapacitetu i efikasnije počnu realizirati reforme u procesu evropskih integracija.

Uime PSBiH, učesnike Konferencije pozdravio je zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić, koji je ocijenio da je pitanje evropskih integracija za našu zemlju i unutrašnjepolitičko pitanje, budući da evropski put BiH doprinosi rješavanju unutrašnjih problema BiH te relaksira situaciju u cijelom regionu relativizujući pitanje granica između zemalja zapadnog Balkana.

Naglašavajući da je cilj vlasti u BiH da stvore atmosferu koja će ubrzati evropski put naše zemlje i ostalih zemalja regiona, Bosić je zahvalio zemljama koje su postale punopravne članice EU na pokazanoj spremnosti da podrže što skoriji ulazak BiH u EU.

Napominjući da je Sarajevo već treći put domaćin ove konferencije, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović u pozdravnom govoru je naglasio da je cilj ove regionalne inicijative ojačati saradnju na svim poljima među zemljama obuhvaćenim Procesom stabilizacije i pridruživanja, kao i saradnju sa institucijama EU u okviru ovog procesa.

Učesnike Konferencije pozdravio je i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, koji je rekao da sastanci COSAP-a predstavljaju priliku da zemlje članice procijene napredak u procesu pristupanja EU i da planiraju zajedničke korake naprijed u tom procesu.

Wigemark je ocijenio da su bilateralni odnosi zemalja regiona, kao i odnosi sa EU, značajno napredovali te naglasio da se proces proširenja ne može smatrati potpunim bez zemalja zapadnog Balkana.

Najavljujući predstojeći Samit EU-zapadni Balkan, koji će biti održan početkom jula u Parizu, Wigemark je podvukao da je interes EU da promovira stabilnost i evropsku perspektivu zapadnog Balkana jer to, kako je rekao, znači i stabilnost EU.

Ističući da je EU ohrabrena naporima vlasti u BiH da naprave napredak na evropskom putu, Wigemark je pozvao nivoe vlasti u našoj zemlji da podijele teret reformi te potcrtao značaj parlamenata i razvoja parlamentarne dimenzije regionalne saradnje.

U okviru sesije o zajedničkom nastupu zemalja regiona ka intenzivnijem ekonomskom razvoju i napretku ka EU, učesnicima Konferencije obratio se generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, koji je, između ostalog, govorio o konkretnim regionalnim incijativama o stvaranju jedinstvenog investicionog prostora, sporazumu o priznavanju kvalifikacija i zanimanja u zemljama regiona te infrastrukturnom i logističkom povezivanju.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić predstavio je ideju BiH o stvaranju regionalne inicijative za borbu protiv terorizma, koja bi, kako je Mektić najavio, svoj politički okvir mogla dobiti sredinom ovog mjeseca, na konferenciji u okviru "Brdo procesa" u Sloveniji.

Tokom rasprave o implikacijama izbjegličke krize na region pomoćnik ministra spoljnih poslova BiH Almir Šahović govorio je o iskustvima i ulozi BiH u traganju za rješenjima izbjegličke krize u periodu predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope.

Tokom Konferencije raspravljalo se i o narednim koracima u vezi sa ranije usvojenom inicijativom predsjednice Komisije za evropske integracije Parlamenta Republike Albanije za uspostavljanje Parlamentarnog foruma u okviru Berlinskog procesa.

Predsjedavajući i domaćin naredne 13. Konferencije COSAP-a bit će Parlament Republike Makedonije.

U Zajedničkoj izjavi, učesnici 12. sastanka COSAP-a izrazili su uvjerenje da politika proširenja EU doprinosi miru, sigurnosti i prosperitetu u Evropi, posebno u ovom regionu te poručili da podržavaju napredak ka ispunjavanju potrebnih uslova.

Između ostalog, naglasili su da podržavaju učesnice Procesa stabilizacije i pridruživanja da u punom kapacitetu počnu provoditi reforme u procesu evropskog integriranja te istakli potrebu za efikasnijim provođenjem reformi, uz puno poštivanje pristupa rješavanja osnovnih prioriteta, saopćeno je iz PSBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU