Škotska premijerka ne odbacuje ostanak i u EU i u Britaniji

18.07.2016. 09:36 / Izvor: HINA
Škotska premijerka ne odbacuje ostanak i u EU i u Britaniji

Glasači u Škotskoj odbili su 2014. neovisnost Škotske, ali su u najvećem broju poduprli ostanak zemlje u Europskoj uniji.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je u nedjelju kako ne odbacuje mogućnost da Škotska ostane i u Europskoj uniji i u Velikoj Britaniji, koja je na nedavnom referendumu odlučila izići iz EU ponajviše zahvaljujući glasovima iz Engleske i Wellesa.

"Mislim da to ne bi trebalo odbaciti u ovoj fazi", kazala je Sturgeon.

Glasači u Škotskoj odbili su 2014. neovisnost Škotske, ali su u najvećem broju poduprli ostanak zemlje u Europskoj uniji na referendumu o izlasku Britanije uz EU 23. lipnja, nakon čega je Strugeon  sugerirala da bi moglo doći i do novog glasanja o izlasku Škotske iz Ujedinjenog Kraljevstva.  

Nova britanska premjerka Theresa May sastala se u petak, odmah po stupanju na dužnost, sa škotskom premijerkom. Ona je poslije sastanka izjavila da Britanija neće pokrenuti formalne razgovore o rastavi s Europskom unijom sve dok ne bude dogovoren "britanski pristup", nastojeći time umiriti Škote koji se snažno protive Brexitu. 

"Spremna sam saslušati sve opcije i jasno sam danas rekla škotskoj premijerki kako želim da škotska vlada bude u potpunosti angažirana u našim pregovorima", kazala je May dodavši da je već kazala da namjerava "aktivirati članak 50 dok ne budem mislila da imamo jedinstven britanski pristup i ciljeve za pregovore".

Istodobno je jedna od troje kandidata za čelno mjesto najjače oporbene Laburističke stranke Angela Eagle, izjavila u nedjelju kako sve britanske političke stranke trebaju postići dogovor oko uvjeta britanskog izlaska iz Unije.

 "Trebamo utvrditi uvjete izlaska i o tome se sve stranke trebaju dogovoriti", kazala je Eagle.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU