EU

EU razdvaja susjede na Zapadnom Balkanu

29.12.2012. 11:58 / Izvor: Deutsche Welle
 EU razdvaja susjede na Zapadnom Balkanu

Uticaj ulaska Hrvatske u EU na BiH i njene poljoprivrednike te zaštita svjedoka u procesima koji se vode protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine na Balkanu su neke od tema kojim se bavi štampa na njemačkom jeziku.

Uticaj ulaska Hrvatske u EU na BiH i njene poljoprivrednike te zaštita svjedoka u procesima koji se vode protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine na Balkanu su neke od tema kojim se bavi štampa na njemačkom jeziku.

"Hrvatsku i BiH dijeli granica dugačka preko 930 km. Ove dvije susjedne zemlje su i trgovinski partneri. Međutim, uskoro bi moglo biti drugačije. Razlog je skori ulazak Hrvatske u EU", piše list "Neue Zürcher Zeitung" i nastavlja: "Nova pravila, koja stupaju na snagu ulaskom Hrvatske u EU, najviše će osjetiti bosanskohercegovački proizvođači životnih namirnica, prije svega mliječnih proizvoda. Za BiH je u igri mnogo toga. BiH znatnu količina milijeka i mliječnih proizvoda izvozi upravo u Hrvatsku. Bosanskohercegovački mljekari, ukoliko zbog propisa EU, ne budu mogli svoje proizvode plasirati na hrvatsko tržište, moraće računati sa velikim gubicima".

"Problem nije samo ograničen na mliječne proizvode. Standardi EU i certifikati, prije svega na sigurnost životnih namirnica i uzgoja životinja, nisu ispunjeni ni u drugim poljoprivrednim granama. EU, a uskoro i Hrvatska, je dakle za bh. proizvodnju pilećeg mesa i prerađevina, kao i izvoza jaja, zatvoreno tržište. Međutim, ulazak Hrvatske u EU nije došao iz vedra neba. Hrvatska je duže od ostalih kandidata, preko šest godina, vodila pegovore o članstvu. Dakle, BiH je imala dovoljno vremena da se pripremi za taj korak. Međutim, nije do zakona. U maniru „Copy-and-Paste“ su usvojene moderne odredbe o sigurnosti životnih namirnica i zaštite životinja. Međutim, zakon nije moguće provesti u djelo na drugim nivoima".

„Razlozi za to su, skoro kao i uvijek u BiH i podijeljenosti između FBiH i RS. U bosanskohercegovačkoj multietničnosti ne postoji nešto što bi se moglo nazvati `nacionalnom poljoprivredom politikom`. EU insistira na standardu koji će važiti za cijelu zemlju i kritikuje podijeljenu odgovornost na entitetskoj i državnoj razini.

U posljednjem izvještaju o napretku BiH na putu u EU se navodi da ´nedostatak napretka negativno utiče na trgovinu poljoprivrednim proizvodima, posebno sa EU`. Bosanskohecegovački poljoprivrednici se boje da će ulaskom Hrvatske u EU biti još više izolirani. Ponekad se čak govori o podizanju nove `Željezne zavjese` koju EU podiže na Zapadnom Balkanu, što je suprotno orginalnoj ideji o jedinstvu novopečenog nosioca Nobelove nagrade za mir“, piše u listu „Neue Zürcher Zeitung“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU