EU

Solidan početak nove godine za tvornice u eurozoni

04.02.2014. 17:07 / Izvor: Ceppei
Solidan početak nove godine za tvornice u eurozoni

Aktivnosti u tvornicama eurozone u januaru su zabilježile najsnažniji uzlet od sredine 2011., poglavito zbog snažnog priljeva novih narudžbi, što je prvi put u posljednje dvije godine utjecalo na pojačano zapošljavanje

Aktivnosti u tvornicama eurozone u januaru su zabilježile najsnažniji uzlet od sredine 2011., poglavito zbog snažnog priljeva novih narudžbi, što je prvi put u posljednje dvije godine utjecalo na pojačano zapošljavanje, pokazali su najnoviji podaci londonske istraživačke tvrtke Markit.

Markitov konačni indeks menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor u siječnju je tako uvećan na 54,0 boda i trenutačno je na najvišoj razini od maja 2011. Time je osjetno uvećan u usporedbi s 52,7 bodova u decembru lani, a veći je i u odnosu na prvotno procijenjenih 53,9 bodova.

Vrijednosti indeksa iznad 50 bodova pokazuju rast aktivnosti. Podindeks kojim se mjeri proizvodnja i sastavnica je zbirnog PMI-ja, koji će biti objavljen u srijedu i dobar je indikator ekonomskog rasta, u januaru je skočio na 56,7 bodova s 54,9 u decembru. U skladu je s preliminarnim podatkom i trenutačno je na najvišoj razini od aprila 2011.

Uzlet aktivnosti u 18-članoj eurozoni najvećim dijelom proizlazi iz snažnog jačanja aktivnosti u Njemačkoj i oporavka u zemljama članicama u perifernom dijelu zone primjene jedinstvene valute. S druge strane, uteg su im i dalje aktivnosti u Francuskoj, drugoj po veličini ekonomije eurozone.

Markitovo izvješće dobra je vijest za Europsku središnju banku (ECB) uoči novoga redovitog mjesečnog zasjedanja i donekle će ublažiti utjecaj prošlosedmičnog izvješća Eurostata koje je pokazalo da se nezaposlenost i u decembru držala na 12 posto.

Proizvođači u prvom ovogodišnjem mjesecu nisu povećavali cijene kao u prethodnom mjesecu, što bi moglo potpiriti strah od deflacije u eurozoni,   poglavito nakon što je godišnja inflacija mjerena potrošačkim cijenama za  siječanj procijenjena na 0,7 posto, nasuprot 0,8 posto u prethodnom mjesecu,  podsjeća Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU