EU

Europski je tjedan mobilnosti

16.09.2014. 11:47 / Izvor: Index.hr
Europski je tjedan mobilnosti

Cilj Europskog tjedna mobilnosti jest poticanje javne svijesti i aktivnosti građana usmjerenih protiv onečišćenja okoliša uzrokovanog povećanjem opsega prometa u gradovima.

Europski tjedan mobilnosti održava se od 16. do 22. rujna. U njega je uključeno više od 2.000 europskih gradova.

I ove će godine HŽ Putnički prijevoz putnicima u gradsko-prigradskom prijevozu Grada Zagreba 20. i 21. rujna omogućiti besplatan prijevoz bicikala u putničkim gradsko-prigradskim vlakovima na relacijama Novoselec - Dugo Selo - Savski Marof - Zaprešić - Dugo Selo, Turopolje - Zagreb - Turopolje i Jastrebarsko - Zagreb - Jastrebarsko. Uz to će se danas djeca iz Dječjeg vrtića Sesvete besplatno voziti vlakom na relaciji Sesvete - Zagreb - Sesvete, uz stručno vodstvo, priopćeno je iz HŽ-a.

Putnicima u gradsko-prigradskom prijevozu Grada Splita od 15. do 21. rujna omogućeno je putovanje po promotivnim cijenama na relaciji Split - Kaštel Stari - Split. Putnici će po cijeni jednosmjerne karte moći putovati na povratnoj relaciji.

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti komparativne prednosti željezničkog prijevoza bit će predstavljene na prezentaciji HŽ Putničkog prijevoza koja će se u suradnji sa sustavom javnih bicikala Nextbike održati 19. rujna u Biciklističkom informativnom centru. Prezentacija će obuhvatiti teme vezane uz ekologiju i učinkovitost sustava javnog prijevoza, utjecaj prijevoznih sredstava na okoliš, uštede i druge prednosti za građane koji koriste održive oblike javnog prijevoza, kao i gradove koji podržavaju takve sustave.

Građani se pozivaju na korištenje sredstava javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja, među kojima je i željeznički prijevoz. Takav je oblik prijevoza ekološki najprihvatljiviji jer doprinosi smanjenju prometnih gužvi i problema s parkiranjem te očuvanju okoliša (znatno manja emisija ispušnih plinova, potrošnja energije i razina buke u odnosu na druge vidove prijevoza).

Cilj Europskog tjedna mobilnosti jest poticanje javne svijesti i aktivnosti građana usmjerenih protiv onečišćenja okoliša uzrokovanog povećanjem opsega prometa u gradovima, čime se pridonosi poboljšanju kvalitete života građana, dodaje se u priopćenju HŽ-a.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU