EU

I dalje polemike o odgovornosti arbitražnog suca Sokolca

12.01.2016. 09:12 / Izvor: Fena
I dalje polemike o odgovornosti arbitražnog suca Sokolca

U Sloveniji ne prestaju polemike oko razloga za tzv. arbitražni skandal, zbog kojega je Hrvatska lani sredinom godine izašla iz arbitražnog sporazuma.

U Sloveniji ne prestaju polemike oko razloga za tzv. arbitražni skandal, zbog kojega je Hrvatska lani sredinom godine izašla iz arbitražnog sporazuma, a pojavljuju se i prijedlozi da zbog toga odgovara prvi slovenski arbitar u tom forumu Jernej Sekolec.

"Nakon katastrofe koju je izazvao, očekivao bih da će Sekolec ne samo odstupiti nego se i odreći honorara te ga doznačiti nekoj humanitarnoj organizaciji", kazao je u razgovoru za ljubljanski politički tjednik "Reporter" bivši diplomat i nekadašnji predsjednik slovenskog ustavnog suda Ernest Petrič.

On je priznao da je bio u najužem krugu kandidata za Sekolčevo mjesto u arbitražnom sudu te da je bio povrijeđen medijskim diskvalifikacijama koje su se svojedobno pojavile u Sloveniji da nema kvalifikacije za taj položaj. "To je bila čudna epizoda koja me je jako povrijedila", kazao je Petrič.

Nakon pojave objavljenih audio snimki iz kojih je bilo razvidno da se o strategiji djelovanja na arbitraži i utjecaju na kolege dogovara sa službenicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik, Sekolec je dao ostavku, ali se njegovo ponašanje na arbitraži i u Sloveniji od tada stavlja pod lupu sumnje.

Najprije su se pojavile teorije kako je proces arbitraže namjerno "sabotirao" i tako povrijedio nacionalne interese te da je bio povezan s nekadašnjim jugoslavenskim tajnim službama.

Krajem prošle godine optužen je pred parlamentarnim povjerenstvom da navodno nije ustupio svu računalnu opremu slovenskoj policiji koja istražuje cijeli slučaj "prisluškivanja" slovenskog arbitra i slovenske diplomatkinje.

Nakon što su se lani prvi put u hrvatskom tisku pojavili transkripti telefonskih razgovora Simone Drenik i Sekoleca i nagovještaji da će Hrvatska iz arbitraže izaći,  slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da on i vlada o tim razgovorima nisu bili upoznati te dodao kako očekuje da će njih oboje zbog "neprimjerene komunikacije" dati ostavke, što se ubrzo i dogodilo. No, Cerar je tada osudio i "špijunske metode" nepoznatog počinitelja kojima se pokušalo "djelovati na arbitražni ishod", rekavši da mu se to čini "nečuvenim".

Slučaj je na veliko iskoristila oporba, najprije navevši kako je Cerarova vlada nespretno ugrozila nacionalni interes i pristup otvorenom moru, a kasnije tražila i ostavku ministra vanjskih poslova Karla Erjavca zbog nekih njegovih izjava o slovenskoj "pobjedi u arbitraži", što je ocijenjeno nespretnom i nesretnom izjavom. U oporbenom tisku od tada se pojavljuju i teze o navodnoj povezanosti Sekoleca s jugoslavenskim ili hrvatskim tajnim službama, a postavljalo se i pitanje njegove materijalne pa i kaznene odgovornosti. U policijskoj istrazi koja se vodi u Sloveniji on navodno nije dao svu računalnu opremu kako bi se otkrilo tko izab cijelog arbitražnog skandala stoji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU