Bundestag prihvatio paket ekonomskih mjera 'težak' 750 milijardi eura

EU / EKONOMIJA

Bundestag prihvatio paket ekonomskih mjera "težak" 750 milijardi eura

To omogućava rebalans budžeta za tekuću godinu i novo zaduženje u visini od 156 milijardi eura.

26.03.2020. 10:27 / Izvor: HINA

Njemački parlament (Bundestag) prihvatio je paket Vladinih mjera za pomoć ekonomiji zbog šteta nastalih pandemijom korona virusa vrijedan 750 milijardi eura, prenosi agencija Hina.

Za paket mjera pomoći su glasali predstavnici svih parlamentarnih stranaka s izuzetkom zastupnika Alternative za Njemačku (AfD) čiji članovi su se suzdržali od glasanja.

Zastupnici su i tzv. kancelarskom većinom izglasali i privremeno ukidanje tzv. kočnice za zaduživanje koja je uvrštena u Ustav nakon svjetske financijske krize 2008. godine.

Ignoriranje blokade novog zaduživanja je moguće u slučaju prirodnih nepogoda ili vanrednih situacija. Kancelarska većina se odnosi na većinu svih, a ne samo prisutnih zastupnika u Bundestagu.

To omogućava rebalans budžeta za tekuću godinu i novo zaduženje u visini od 156 milijardi eura.

Kreditne garancije

Dodatno je njemačka Vlada na raspolaganje stavila još 600 milijardi eura u obliku kreditnih garancija i sredstava za eventualnu nacionalizaciju firmi koje su zbog pandemije zapale u finansijske teškoće.

Mjere, osim pomoći kompanijama u obliku kreditnih garancija predviđaju i direktnu finansijsku pomoć malim i samostalnim preduzetnicima kao i dodatnu finansijsku podršku zdravstvu. U paket mjera spada i zaštita podstanara koji zbog finansijskih problema uzrokovanih pandemijom korona virusa nisu u stanju plaćati stanarinu.

Zastupnici su izglasali i mjeru po kojoj menadžerima kompanija koje budu koristile fondove iz paketa mjera vezenih uz korona krizu neće biti moguće isplaćivanje bonusa na kraju godine.

U hitnom parlamentarnom postupku paket bi u petak trebao odobriti i dom saveznih zemalja - Bundesrat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU