Oporavak turizma u Beču očekuje se iduće godine

EU / EKONOMIJA

Oporavak turizma u Beču očekuje se iduće godine

Pandemija koronavirusa drastično se odrazila i na turistički Beč. Broj noćenja u martu bio je manji za 72,5 posto.

22.04.2020. 10:47 / Izvor: Fena

Pandemija koronavirusa drastično se odrazila i na turistički Beč. Broj noćenja u martu bio je manji za 72,5 posto, a u cijelom prvom kvartalu manji za 23 posto u poređenju sa 2019. godinom. Razvoj turizma prvenstveno zavisi od otvaranja prvih granica. 

Nakon brojnih uspješnih godina sektor turizma u Beču prvi put se suočava s velikim minusima. Najviše su pogođeni nedolascima iz standardnih zemalja, kao Italije ili Kine odakle je u martu bilo 90, odnosno 92 posto manje gostiju. Popunjenost smještajnih kapaciteta iznosila je svega 22 odsto soba. 

Kako će se turizam razvijati u narednim mjesecima, zavisi od otvaranja granica. U protekloj godini od 17,6 miliona noćenja u Beču 83 posto činili su gosti iz inostranstva, tako da domaće tržište ne može pokriti gubitke.

Turistička zajednica Grada Beča "WienTourismus" tek od 2021. godine računa s oporavkom. Naglašavaju da je sada najbitnije osigurati dobre aviolinije za budućnost jer tri četvrtine učesnika raznih kongresa i skoro polovina turista u Beč dolazi avionom. Gusta mreža direktnih letova je preduslov za uspješan privredni centar.

Turistička zajednica pozdravlja najavu Grada Beča o izgradnji nove centralne autobuske stanice za međunarodni saobraćaj što će osigurati i nova radna mjesta i dodatnu dinamiku u fazi oporavka evropskog turizma. 

Važan stub gradskog turizma čine manifestacije koje će najmanje do kraja augusta biti pod restrikcijama. Nemogućnost održavanja velikih manifestacija najviše afektira kulturu, sport i kongresni turizam, zbog čega iz WienTourismusa apeluju na nadležne političare da otvorena pitanja iz ove oblasti dogovore na evropskom nivou kako bi se izbjegla nelojalna konkurencija i stvorila pravna sigurnost i mogućnost planiranja za kongresnu i event industriju, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU