Francuska sa sedam milijardi eura spašava Air France od bankrota

04.05.2020. 15:37 / Izvor: HINA
Francuska sa sedam milijardi eura spašava Air France od bankrota

Pariz planira izravno Air France-u posuditi tri milijarde eura i biti jamac za bankarske kredite u vrijednosti dodatne četiri milijarde eura.

Evropska komisija odobrila je danas sedam milijardi eura francuskih državnih zajmova i jamstava Air France-u u krizi uzrokovanoj koronavirusom, uz objašnjenje da je kompaniji prijetio bankrot.

Pariz planira izravno Air France-u posuditi tri milijarde eura i biti jamac za bankarske kredite u vrijednosti dodatne četiri milijarde eura, najavio je u travnju ministar financija Bruno Le Maire.

EK je ublažila propise o državnoj pomoći kako bi se pomoglo kompanijama pogođenim pandemijom.

U današnjem saopćenju potpredsjednica Evropske komisije, Margrethe Vestager istaknula je "bitnu" ulogu Air Francea u repatrijaciji građana koji su se jeku pandemije zatekli u inozemstvu kao

i u prijevozu medicinske opreme, izrazivši zadovoljstvo i "zelenom orijentacijom" francuskog prevoznika.

"Jamstva Francuske i zajam ukupne vrijednosti sedam milijardi eura osigurat će Air Franceu likvidnost koja mu je hitno potrebna kako bi izdržao pritisak uslijed pandemije",

dodala je europska povjerenica za tržišno natjecanje.

Francuska vlada trenutno je najveći pojedinačni dioničar Air France-KLM, s udjelom od 14,3 posto. Blizu je i nizozemska vlada, s 14 posto udjela, koji je kupila u neočekivanoj operaciji u prošloj godini.

Zrakoplovni sektor posebno su teško pogodile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa koje uključuju i ograničenje međunarodnih putovanja, podsjeća dpa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU