Bavarski premijer: Njemačka automobilska industrija mora se promijeniti

07.09.2020. 13:02 / Izvor: HINA
Bavarski premijer: Njemačka automobilska industrija mora se promijeniti

Potražnja za novim automobilima urušila se za vrijeme pandemije koronavirusa, ali je znatno porastao broj registriranih električnih vozila.

Njemačka automobilska industrija treba "strategiju temeljitih promjena" da bi opstala, ustvrdio je premijer Bavarske uoči razgovora predstavnika savezne vlade i automobilskog sektora o mjerama potpore industriji teško pogođenoj koronakrizom.

"Ne možemo pokušavati dobiti na vremenu kada su automobili u pitanju. Oni su žila kucavica našeg gospodarstva“, upozorio je u nedjelju Soeder, čelnik bavarskog CSU-a, dugogodišnjeg koalicijskog partnera CDU-a kancelarke Angele Merkel.

Bavarska je sjedište njemačkog automobilskog diva BMW-a a njezin premijer istupio je uoči sastanka predstavnika vlade i automobilskog sektora na kojem bi se trebalo razgovarati o mjerama potpore automobilskom sektoru.

Soeder je pozvao na inovacije u automobilskom sektoru, uključujući promociju električnih vozila.

"Potrebna nam je masovna ekspanzija i promocija novih modela motora i pravodoban koncept za autonomnu vožnju u cijeloj Njemačkoj. Zato što su ekološka, autonomna i digitalna vozila budućnost“, rekao je Soeder.

Usprotivio se ipak naglom povlačenju iz prometa motora s unutarnjim sagorijevanjem.

"Moramo premostiti vrijeme do potpunog prijelaza na električne i druge motore, poput hibridnih i onih na vodik", objasnio je bavarski premijer, istaknuvši i potrebu za programima prekvalifikacije radnika.

Potražnja za novim automobilima urušila se za vrijeme pandemije koronavirusa, ali je znatno porastao broj registriranih električnih vozila.

Njemačka koalicijska vlada uvela je subvencije i snizila porez na dodanu vrijednost na kupnju električnih automobila kako bi poduprla potražnju, podsjeća dpa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU