Vodeća gospodarstva EU-a traže regulaciju kriptovaluta

13.09.2020. 10:50 / Izvor: HINA
Vodeća gospodarstva EU-a traže regulaciju kriptovaluta

Fiksirane kriptovalute (stablecoins) posebna su vrsta kriptovaluta čija je tržišna vrijednost vezana za vrijednost tradicionalne referentne imovine.

Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i Nizozemska podupiru namjeru Europske komisije da predloži regulativu za fiksirane kriptovalute, vodeći računa o rizicima po monetarnu politiku, prema dokumentu u koji je Reuters dobio uvid.

Fiksirane kriptovalute (stablecoins) posebna su vrsta kriptovaluta čija je tržišna vrijednost vezana za vrijednost tradicionalne referentne imovine, poput dolara ili zlata, kako bi se izbjegle prekomjerne oscilacije.

Pozornost regulatora i središnjih banaka privukle su prošle godine, nakon što je Facebook najavio uvođenje libre, koja je prema prvotnoj zamisli trebala imati pokriće u više valuta i u državnim obveznicama.

Središnje banke i financijski regulatori strahovali su da bi libra mogla destabilizirati monetarnu politiku, olakšati pranje novca i narušiti privatnost korisnika. Neki su zaprijetili blokadom pa je Facebook odgodio i izmijenio projekt.

Europska komisija najavila je prijedlog regulative kriptovaluta a pet zemalja EU-a smatra da bi regulatorni okvir trebao sačuvati monetarni suverenitet Unije, ponuditi rješenja za rizike po monetarnu politiku i zaštititi potrošače.

Sve fiksirane kriptovalute trebale bi biti u paritetu s valutom za čiji su tečaj vezane, a rezervna imovina trebala bi biti denominirana u eurima ili drugim valutama zemalja EU-a i deponirana u instituciji koju je odobrio EU, stoji u pismu pet velikih zemalja EU-a.

Sve kompanije u sastavu projekta izdavanja fiksirane kriptovalute trebale bi biti registrirane u EU, dodaje se. Bude li usvojena, ta bi se regulativa odnosila i na udruženje koje planira izdavati libru a sjedište mu je u Ženevi, dodaje Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU