Dominacija velikih platformi mogla bi rezultirati oligopolističkom situacijom

22.09.2020. 08:18 / Izvor: Fena
Dominacija velikih platformi mogla bi rezultirati oligopolističkom situacijom

Kontinuirana dominacija velikih servisnih i radnih platformi koje nisu iz EU mogla bi rezultirati oligopolističkom situacijom na tržištu u EU u budućnost.

Kontinuirana dominacija velikih servisnih i radnih platformi koje nisu iz EU mogla bi rezultirati oligopolističkom situacijom na tržištu u EU u budućnosti, saopćio je Eurofond, Evropska zaklada za poboljšanje radnih i životnih uvjeta sa sjedištem u Dublinu.

Kako navode, to bi moglo ometati ulazak novih igrača na tržište, ugrožavajući zdravu konkurenciju i ekonomske i inovacije na tržištu rada na štetu radnika i potrošača, kao i šire ekonomije.

U sklopu istraživanja Eurofounda na tom polju, Agencija je razvila svoje repozitorije za platforme, koji uključuju 10 scenarija kako bi se rad platforme mogao razvijati u budućnosti.

Pregled tri od ovih scenarija predstavljen je u novom istraživačkom izvještaju, uključujući smjernice za kreatore politike i one koji imaju utjecaj u sektoru o tome šta bi se moglo učiniti da se ostvari poželjna i izbjegne neželjena budućnost rada na platformi u Evropi.

Uz isticanje izazova koje mrežne platforme stvaraju u odnosu na konkurenciju, zaštitu tržišta rada i prava potrošača, naglašava da barijera za zapošljavanje koju rad na platformi često pruža može biti korisna - posebno onima koji žele dopuniti svoje dohodak.

Istovremeno napominje da je, čak i uz utjecaj brzih tehnoloških promjena na tržište rada i ekonomiju, važno osigurati da rad platforme djeluje kao odskočna daska ka standardnom zapošljavanju onih koji to žele, a ne kao akcelerator segmentacija tržišta rada ili istiskivanje tradicionalnih poslova.

Jačanje kolektivnog glasa onih radnika platforme kojima je potrebno predstavljanje ili pronalaženje drugih načina da se osiguraju pošteni uslovi za one koji se osjećaju manje zastupljenim, bit će glavni aspekt kako će se to odvijati.

Irene Mandl, šefica Odjela za zapošljavanje Eurofounda, rekla je da 'Platformni rad nije distopija, niti ga se treba smatrati nečim što nužno ima poguban utjecaj na tržište rada. Iako se često fokusira na negativnu stranu rada platforme, svi scenariji pokazuju niz inherentnih prilika, uključujući ruralni razvoj, jačanje poduzetničkog duha, regulisanje rada na crno i pružanje usluga od javnog interesa.

Ovo novo istraživanje iznosi različite načine na koje Evropa može iskoristiti ove mogućnosti i izbjeći zamke platforme. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU