Slovenci izglasali zabranu rada prodavnica nedjeljom i praznikom

30.09.2020. 10:03 / Izvor: Agencije
Slovenci izglasali zabranu rada prodavnica nedjeljom i praznikom

Privredna komora se protivi usvojenim amandmanima te je najavila mogućnost ocjene ustavnosti zakonskog rješenja.

Prodavnice u Sloveniji će nedeljom i praznicima biti zatvorene, odlučili su zastupnici u Parlamentu. Izmjenama Zakona o trgovini, za čije su usvajanje u parlamentu glasala 72 od 88 zastupnika, uz rijetke izuzetke, zabranjuje se rad prodavnica nedjeljom i praznicima, prenosi Tanjug.

Od zabrane su izuzete trgovine s prodajnim prostorom do 200 kvadratnih metara na benzinskim pumpama, graničnim prelazima, lukama, aerodromima, željezničkim i autobuskim stanicama i bolnicama.

Također, nedjeljom i državnim praznicima će biti otvorene i preostale manje radnje površine do 200 kvadratnih metara ako u njima poslove obavljaju trgovinski subjekti, odnosno njihovi predstavnici, ali i učenici, studenti i penzioneri.

Odlučivao i Ustavni sud  

Pitanje da li prodavnice trebaju biti zatvorene nedjeljom i praznicima muči javnost u Sloveniji desetljećima. Njime se bavio Ustavni sud, a u septembru 2003. građani su o tome pitani i na referendumu. Zabranu rada nedjeljom je tada podržalo nešto više od 57 posto glasača koji su izašli na birališta.

Privredna komora Slovenije se protivi amandmanima usvojenim u utorak, te je najavila mogućnost ocjene ustavnosti zakonskog rješenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU