Glavni ekonomist ECB-a: Gospodarstvo eurozone ulazi u težu fazu

12.10.2020. 14:02 / Izvor: HINA
Glavni ekonomist ECB-a: Gospodarstvo eurozone ulazi u težu fazu

S drugim valom pandemije Covida-19 koji je zahvatio Europu, vlade diljem regije počele su provoditi nova ograničenja.

Gospodarstvo eurozone ulazi u težu fazu, jer novi skok broja slučajeva koronavirusne zaraze dovodi u pitanje nedavni oporavak, rekao je glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) Philip Lane u intervjuu objavljenom u nedjelju.

Europske vlade uvode nove mjere

S drugim valom pandemije Covida-19 koji je zahvatio Europu, vlade diljem regije počele su provoditi nova ograničenja, iako uglavnom lokalno te usredotočena na aktivnosti u slobodno vrijeme.

"Sljedeća faza bit će teža", rekao je Philip Lane u intervjuu za Wall Street Journal.

"Veliko je pitanje, što je i razlog tolike neizvjesnosti, koliko brzo trenutna dinamika, s obzirom na sve veći broj novih slučajeva zaraze, može biti stabilizirana."

Očekuje se stopa inflacije od 1,3 posto

Lane je ponovio svoje stajalište da je stopa inflacije od 1,3 posto, koja se trenutno očekuje u 2022. godini, "daleko" niža od ciljane u ECB-u od nešto manje od dva posto.

Umanjio je ipak očekivanja da bi ECB već ovog mjeseca mogao donijeti nove poticajne mjere, rekavši kako će središnja banka čekati da vidi kako vlade u pripremama proračuna za 2021. odgovaraju na izazove.

"Dio te nesigurnosti bit će otklonjen ove jeseni", kazao je Lane. "Znat ćemo fiskalne planove i znat ćemo više o pandemiji."

Upitan o tome hoće li ECB slijediti primjer američke središnje banke Fed u ciljanju prosječne stope inflacije od dva posto Lane je jednostavno rekao kako je cilj ECB-a već simetričan i da kamatne stope neće rasti dok inflacija ne bude "oko toga cilja".

Guverner talijanske središnje banke Ignazio Visco u odvojenom je intervjuu objavljenom u nedjelju izjavio da su razine inflacije od jedan ili 1,5 posto "preniske".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU