EK odobrio ugovor o nabavci 300 miliona doza vakcine

11.11.2020. 13:32 / Izvor: Agencije
EK odobrio ugovor o nabavci 300 miliona doza vakcine

Ovo je četvrti ugovor o nabavci vakcine protiv korona virusa koji Evropska komisija potpisuje s farmaceutskim kompanijama.

Evropska komisija u srijedu je odobrila ugovor s farmaceutskim kompanijama BioNTech i Pfizer o nabavci u ime Evropske unije 200 miliona doza vakcine protiv korona virusa, s mogućnošću nabavke dodatnih 100 miliona, čim vakcina bude verificirana i provjerena.

Zemlje članice EU-a moći će donirati vakcine siromašnijim zemljama ili ih preusmjeriti prema drugim evropskim zemljama.

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech i američka Pfizer u ponedjeljak su objavile da njihova vakcina pokazuje efikasnost od preko 90 posto, što se smatra velikom pobjedom u borbi protiv virusa koji je širom svijeta doveo do smrti više od milion ljudi i snažno naštetio svjetskoj ekonomiji.

Današnji ugovor je četvrti o nabavki vakcine protiv korona virusa koji EK potpisuje s farmaceutskim kompanijama u ime država članica.

"Nakon obećavajuće najave BioNTecha i Pfizera, vrlo sam sretna što mogu objaviti današnji dogovor s evropskom kompanijom BioNTech i Pfizer o kupovini 300 miliona doza vakcine. Ovim četvrtim ugovorom sada konsolidiramo izuzetno solidan portfelj kandidata za vakcinu, od kojih je većina u fazi naprednih ispitivanja. Jednom kada budu odobreni, brzo će biti raspoređeni i približiti nas održivom rješavanju pandemije", izjavila je predsjednica EK- a Ursula von der Leyen.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU