Povratak turističkih putovanja u Evropi na nivo prije pandemije do 2024.

12.11.2020. 08:47 / Izvor: HINA
Povratak turističkih putovanja u Evropi na nivo prije pandemije do 2024.

Kipar i Crna Gora su u najtežoj situaciji, s padom dolazaka turista od 85, odnosno 84 posto, što se pripisuje njihovoj većoj ovisnosti o stranim turistima.

Evropu je u prvih osam mjeseci posjetilo 68 posto manje međunarodnih turista nego u istom lanjskom razdoblju, dok se u cijeloj 2020. godini, zbog novog vala pandemije i "zatvaranja", očekuje pad tih dolazaka od 60 posto, a vraćanje obima putovanja na nivo prije pandemije predviđa se do 2024. godine.

To se ističe u novom izvještaju Evropske komisije za putovanja (ETC - European Travel Commission), pod nazivom "Evropski turizam 2020 - trendovi i izgledi", u kojem se napominje  da novi valovi pandemije, "zaključavanja" zemalja, pad povjerenja potrošača i ekonomska recesija i dalje umanjuju izglede evropskog turizma za oporavak, prenosi Hina.

Za razliku od povratka ukupnog pretpandemijskog obima putovanja do 2024. godine, nešto optimističnija predviđanja u tom izvještaju odnose se na domaća putovanja - unutar Evrope i njenih pojedinih zemalja - koja bi se vjerovatno trebala brže vratiti, odnosno dosegnuti nivo iz 2019. u 2022. i 2023. godini.

Kipar, Crnaj Gora, Rumunija

U izvještaju se upozorava da su "udari" pandemije korona virusa na turizam u Evropi "gotovo bez presedana i u opsegu i u trajanju", jer sve evropske destinacije imaju pad dolazaka turista iznad 50 posto.

Kipar i Crna Gora su u najtežoj situaciji, s padom dolazaka turista od 85, odnosno 84 posto, što se pripisuje njihovoj većoj ovisnosti o stranim turistima.

Slijedi Rumunija, u kojoj su međunarodni turistički dolasci pali za 80 posto, dok je relativno manji pad zabilježila Turska, 77 posto, ali uz naznaku da će se njen turizam također tromo oporavljati, zbog velikog oslanjanja na turiste sa dalekih tržišta.

U grupi zemalja s padom dolazaka stranih turista iznad 70 posto ove su godine i Portugal te Srbija, s minusima od po 74 posto, a lošiji učinak je i kod otočnih odredišta, Islanda i Malte s minusima od 71 posto, što se objašnjava njihovim geografskim položajem i strogim graničnim ograničenjima.

Dobri rezultati Austrije

Hrvatska je u tom izvještaju po podacima za prvih osam, odnosno devet mjeseci na svim listama među prvih pet-šest zemalja s najmanjim padom dolazaka i noćenja stranih turista.

Tako je za prvih osam, odnosno devet mjesecna šestom mjestu u Evropi, s oko 50 posto manje noćenja stranih turista u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Prva na listi zamalja s najmanjim padom noćenja stranih turista (30 posto) je Austrija, koja je, objašnjava se, početkom godine privukla mnogo turista u vrijeme skijanja i zimskih odmora.

Od Hrvatske tek nešto manji pad noćenja stranih turista, blizu 50 posto, zabilježile su još Danska, Njemačka, Litvanija i Monako, dok je u takozvanoj ljetnoj izvedbi hrvatski turizam na još boljem, četvrtom mjestu, iza opet prve Austrije, zatim Belgije i Bugarske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU