Čelnici EU bez rješenja spora s Mađarskom i Poljskom za usvajanje budžeta

20.11.2020. 09:24 / Izvor: Fena
Čelnici EU bez rješenja spora s Mađarskom i Poljskom za usvajanje budžeta

Čelnici Evropske unije u četvrtak nisu postigli napredak u rješavanju spora oko usvajanja sedmogodišnjeg budžeta od 1.800 milijardi eura i paketa za oporavak zbog pandemije.

Čelnici Evropske unije u četvrtak nisu postigli napredak u rješavanju spora oko usvajanja  sedmogodišnjeg budžeta od 1.800 milijardi eura  i paketa za oporavak zbog pandemije, a koji je uskraćen odbijanjem Poljske i Mađarske da povežu standarde vladavine prava i budžetske isplate.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da je ostalo dosta posla na pomirenju istočnoevropskog dvojca s vetom sa ostatkom bloka koji je nestrpljiv da krene u izlaz iz najgore ekonomske krize u povijesti bloka, prije nego budžet za sedmogodišnje razdoblje stupi na snagu 1. januara.

"Dužni smo pokušati pronaći način", rekla je Merkel, i dodala da iako je vrijeme prekratko, "još uvijek smo na početku."

Tokom jučerašnje 20-minutne video sesije čelnici suprotnih strana čvrsto su se držali svojih stavova, ali nisu pogoršavali postojeće napetosti, prenosi AP.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji je predsjedavao sastankom, priznao je kako će to biti potreba za prekid pat pozicije, dodajući da će se pridružiti Merkel u potrazi za rješenjima sa svim stranama uključenima prije summita EU sljedećeg mjeseca.

"Magija Evropske unije je njegova sposobnost pronalaženja rješenja čak i kad se vjeruje da je to nemoguće", rekao je Michel.

Dogovor o budžeti i fondu za oporavak izgledao je na dobrom putu da stupi na snagu u januaru - sve dok Mađarska i Poljska ove sedmice nisu stavile veto. Oni su se usprotivili novom "mehanizmu vladavine zakona" koji bi bloku omogućio da uskrati sredstva zemljama koje krše demokratske norme - za što su optužene i Poljska i Mađarska.

Spor riskira odgađanje uvođenja sredstava koja su hitno potrebna za prevladavanje ekonomske krize zbog utjecaja novog vala infekcija koronavirusom i koji gura regiju u novu recesiju.

 "Svima je u interesu da brzo krenemo prema tome. Poslovi ljudi ovise o ovome", rekao je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans.

"O ovome ovisi naš ekonomski oporavak. Sve što se od država članica traži jest da poštuju ugovore koje su potpisale i ratificirale. To je to", rekao je Timmermans.

Poljska i Mađarska kažu kako su stavile veto na budžet za period 2021.-2027. i plan pomoći jer misle da će se mehanizam "vladavine zakona" koristiti kao ideološko oružje za njihovo kažnjavanje. Slovenski premijer Janez Janša podupire prigovore dviju zemalja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU