EK Mađarskoj i Poljskoj: dvojbe u pogledu vladavine prava riješite na Sudu EU-a

26.11.2020. 09:57 / Izvor: HINA
EK Mađarskoj i Poljskoj: dvojbe u pogledu vladavine prava riješite na Sudu EU-a

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je u srijedu Mađarskoj i Poljskoj da se u pogledu mehanizma uvjetovanosti financijskih sredstava vladavinom prava obrate Sudu EU-a.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je u srijedu Mađarskoj i Poljskoj da se u pogledu mehanizma uvjetovanosti financijskih sredstava vladavinom prava obrate Sudu EU-a umjesto da blokiraju veliki financijski paket prijeko potreban za oporavak od posljedica koronokrize.

"Ako sumnjate, postoji jasan put: odite na Sud EU-a i tamo provjerite nova pravila. To je mjesto gdje rješavamo naše sporove oko pravnih tekstova. I ne na štetu milijuna Europljana kojima je hitno potrebna pomoć", rekla je von der Leyen u svom govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

"Ovdje govorimo o kršenju vladavine prava na štetu proračuna EU-a. Teško je zamisliti ikoga u Europi da je protiv toga načela", istaknula je Ursula von der Leyen.

Mađarska i Poljska blokiraju donošenje dijela paketa o sedmogodišnjem proračunu EU-a i plana za oporavak jer se ne slažu s mehanizmom kojim se europska sredstva uvjetuju vladavinom prava.

Govoreći o pandemiji koronavirusa, von der Leyen je upozorila na opasnost od prebrzog popuštanja mjera uvedenih radi suzbijanja širenja zaraze.

"Moramo naučiti ljetošnju lekciju i ne smijemo ponoviti iste pogreške. Zbog prebrzog popuštanja mjera prijeti nam opasnost trećeg vala pandemije nakon Božića", rekla je von der Leyen.

Dodala je da u EU-u prošli tjedan bilo skoro tri tisuće umrlih od koronavirusa dnevno, da su bolnice pod velikim pritiskom, a u nekim dijelovima Unije odjeli za intenzivnu skrb su prepuni.

Svjetlom na kraju tunela predsjednica Komisije je nazvala mogućnost da prvi građani EU-a prime cjepivo protiv koronavirusa prije kraja sljedećeg mjeseca. Komisija je potpisala već šest ugovora o nabavi cjepiva za koja klinička ispitivanja pokazuju obećavajuće rezultate.

Stoga je poručila da je logistički potrebno pripremiti sve za brzo cijepljenje čim ta cjepiva dobiju konačnu verifikaciju nadležnih agencija.

Govoreći o brexitu, predsjednica Komisije je istaknula da još nije sigurna hoće li doći do dogovora, ali da je posljednjih dana postignut napredak u više važnih pitanja.

"Ipak, postoje još tri pitanja na kojima će se prelomiti hoće li biti dogovora ili ne. Ključna pitanja za europsku stranu su ista pravila tržišnog natjecanja za sve, ribarstvo i pitanje kako će se rješavati sporovi o interpretaciji eventualnog dogovora. Ostalo nam je vrlo malo vremena i učinit ćemo sve što je u našoj moći da postignemo sporazum. Spremni smo biti kreativni", rekla je von der Leyen.

Ona je izrazila solidarnost EU-a s Francuskom i Austrijom, koje su nedavno bile metom terorističkih napada.

Najavila je da će Komisija 9. prosinca predstaviti novi program borbe protiv terorizma, u kojem će se tražiti jačanje suradnje između sigurnosnih službi, opremanje pograničnih službi modernom tehnologijom, intenziviranje napora na suzbijanju radikalizacije i bolja zašita javnih mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU