Merkel želi zatvaranje svih skijališta u EU: Pokušat ćemo se dogovoriti oko toga

26.11.2020. 12:50 / Izvor: HINA
Merkel želi zatvaranje svih skijališta u EU: Pokušat ćemo se dogovoriti oko toga

Njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) snažno se zalaže sa svojom vladom da se, u borbi protiv pandemije covida-19, zatvore sva skijališta u EU-u.

Njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) snažno se zalaže sa svojom vladom da se, u borbi protiv pandemije covida-19, zatvore sva skijališta u EU-u.

"Bliži nam se skijaška sezona", prenio je njeno upozorenje s obzirom na epidemiološko stanje u EU-u DPA.

Merkel je kazala da turističkih putovanja ne bi smjelo biti kako bi se izbjegao svaki kontakt među građanima koji nije baš neophodan. Samo dan ranije s istim je snažnim apelom javno izašao njen kolega iz sestrinskog CSU-a, što je naišlo na loš odjek mnogih u Austriji.

"Pokušat ćemo se u Europi dogovoriti oko toga možemo li zatvoriti sva skijališta. To se, nažalost, ne čini tako lako kad čujemo austrijske izjave, ali ćemo pokušati još jednom", poručila je Angela Merkel.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak u obraćanju Bundestagu građane Njemačke da ustraju u daljnjoj borbi protiv pandemije koronavirusa i da se pripreme na teške mjesece koji dolaze, označivši borbu protiv pandemije najvećim izazovom od 2. svjetskog rata.

"Pred nama su iznova, bez sumnje, teški mjeseci. Zima će biti teška, ali i ona će jednom proći", rekla je njemačka kancelarka obraćajući se Bundestagu i objašnjavajući najnovije mjere u borbi protiv koronavirusa.

Ona je pozvala na solidarnost građana, posebice u ovom predblagdanskom i blagdanskom razdoblju.

"Upravo sada kada toliko mislimo na Božić i prijelaz u novu godinu, moja je želja da smo još više zajedno i da smo tu jedni za druge. Ako nam to uspije, onda ćemo izići iz krize", rekla je Merkel.

S obzirom na visoke brojeve novozaraženih, kancelarka vjeruje da bi sadašnje mjere ograničenja kontakata mogle biti produljene i na siječanj. Ona je rekla da velike nade polaže u cjepiva i prikupljena saznanja o virusu, ali i činjenicu da se najveća većina građana drži propisanih mjera.

"Cjepiva neće odmah riješiti probleme, ali su svjetlo na kraju tunela", rekla je Merkel te je još jednom pozvala građane da upotrebljavaju službenu aplikaciju za praćenje pandemije.

Merkel se u ime savezne vlade obratila Bundestagu dan nakon što je sa saveznim pokrajinama dogovoren novi paket mjera u borbi protiv pandemije. Mjere predviđaju produljenje zatvaranja, uvedeno početkom studenog, koje se odnose na zabranu rada ugostiteljskih objekata, kulturnih ustanova i teretana. Uz to su još uvedene i mjere ograničenja broja osoba na okupljanjima, kao i minimalnu površinu za mušterije u maloprodaji.

Mjere okupljanja, koje sada dopuštaju najviše pet osoba iz dva kućanstva, tijekom božićnih praznika će biti povećane na deset osoba iz više kućanstava. Merkel je nove mjere i produljenje starih opravdala još uvijek visokim brojem novozaraženih. Ona je ukazala na to da je krivulja rasta broja novozaraženih ublažena, ali ne dovoljno.

"To je tek prvi uspjeh, ali ne i trajni uspjeh", rekla je Merkel.

Cilj mjera je spuštanje vrijednosti incidencije ispod 50. U mnogim dijelovima Njemačke, poput Berlina, incidencija je trenutno preko 200.

 

Fotografija: CHARLES PLATIAU / POOL / AFP

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU