Slovenska luka sa značajnim padom pretovara i prihoda zbog pandemije

28.11.2020. 09:04 / Izvor: Fena
Slovenska luka sa značajnim padom pretovara i prihoda zbog pandemije

Dobit iz poslovanja u prva tri kvartala iznosila je 22 miliona eura, što je 44 posto manje nego u lanjskom razdoblju.

Slovenska kompanija Luka Koper zabilježila je u prvih devet mjeseci ove godine pad prekrcaja tereta za 16 posto, a prihod u visini 155 miliona eura za 11 posto je manji nego u istom razdoblju lani.

 

Lošiji poslovni rezultat i pad prometa posljedica su negativnih učinaka pandemije Covida-19 na globalne robne tokove, utvrdila je uprava Luke Koper, tvrtke koja na osnovi državne koncesije upravlja jednom od najvećih komercijalnih luka u sjevernom Jadranu.

Dobit iz poslovanja u prva tri kvartala iznosila je 22 miliona eura, što je 44 posto manje nego u lanjskom razdoblju, na što su utjecali i veći troškovi rada, vezani na reorganizaciju poslovanja, naveli su u upravi u priopćenju za javnost.

Bruto dobit prije amortizacije (EBITDA) u spomenutom razdoblju iznosila je 43 miliona eura, a čista dobit 22 miliona.

U Luci Koper navode da je prekrcaj tereta u prvih devet mjeseci iznosio 14,9 miliona tona, pri čemu je relativno stabilan bio pretovara automobila i kontejnera, što su starteški segmenti u poslovanju slovenske luke.

S druge strane, nastavljen je pad prekrcaja energenata, posebno termalnog ugljena, što je vezano na europsku politiku dekarbonizacije, dok se pad kod pretovara tekućih goriva može protumačiti padom prodaje naftnih derivata, prvenstveno zbog zastoja u zrakoplovnoj industriji.

Povodom objave poslovnih rezultata za prva tri kvartala, direktor Luke Koper Dimitrij Zadel kazao je da se uzlazni trend i ponovni rast prometa i prihoda može očekivati sljedeće godine sa završetkom krize izazvane pandemijom, prenosi Hina.

Ove je godine Luka Koper nastavila značajan investicijski ciklus iz prijašnjih godina, pa je u gradnju nove infrastrukture uložila oko 50 miliona eura, a s time će nastaviti i slijedeće godine, najavljuju u upravi.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU