Posljednji pokušaj za trgovinski sporazum između Velike Britanije i EU-a

07.12.2020. 09:46 / Izvor: HINA
Posljednji pokušaj za trgovinski sporazum između Velike Britanije i EU-a

Britanski i europski pregovarači sastali su se jučer u Bruxellesu kako bi u zadnji čas pokušali zaključiti sporazum o trgovinskim odnosima nakon brexita, prije nego 31. decembra istekne prijelazni sporazum.

Britanski i europski pregovarači sastali su se jučer u Bruxellesu kako bi u zadnji čas pokušali zaključiti sporazum o trgovinskim odnosima nakon brexita, prije nego 31. decembra istekne prijelazni sporazum.

"Naporno ćemo raditi kako bismo pokušali postići sporazum", rekao je novinarima glavni britanski pregovarač David Frost po dolasku u Bruxelles u nedjelju.

Ursula von der Leyen i Boris Johnson telefonski su razgovarali u subotu predvečer kako bi s mrtve točke pokušali pomaknuti pregovore o trgovinskom sporazumu, prije nego što Britanija okonča svoj izlazak iz Unije.

Nakon tog razgovora je rečeno da se pregovori moraju nastaviti unatoč značajnim razlikama. Oni su ponovili da su ključna područja neslaganja i dalje ribarstvo, jamstva za pošteno tržišno natjecanje i rješavanje budućih sporova.

"Ovo je posljednji pokušaj da se nešto učini", kazao je britanski izvor blizak pregovorima.

Europski pregovarač Michel Barnier rekao je da će današnj razgovor s britanskim kolegom Frostom pokazati hoće li biti moguće zaključiti trgovinski sporazum.

Prema pisanju The Timesa, većina Johnsonovih ministara je voljna podržati premijera ako zaključi da sporazum nije u interesu Velike Britanije. Trinaest ministara, uključujući njih osam koji su se protivili brexitu, potvrdilo je da će to učiniti.

Ministar poljoprivrede George Eustice to je danas rekao u razgovoru za Sky News, dodavši da se zemlja uvelike pripremila za takav scenarij i da je za njega spremna.

"Nastavit ćemo raditi na tim pregovorima sve dok to više ne bude imalo smisla", rekao je Eustice.

No, irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney smatra da London nije uvjerljiv kada tvrdi da se može nositi s ishodom koji bi značio izostanak trgovinskog sporazuma između EU-a i Britanije. Također je i dalje optimističan, uvjeren da se "sporazum može postići".

"Vjerojatnije je da ćemo dobiti sporazum nego da nećemo", rekao je Coveney za irske novine Sunday Independent.

Britanija je optužila Uniju da su zahtjevi koje je podnijela nespojivi s pitanjem britanske suvernosti, no Coveney negira da je EU zaoštrio svoje stajalište.

Ukoliko do sporazuma ne dođe, "razvod " će završiti vrlo neuredno, u trenutku kada se Britanija i EU hrvaju s teškim gospodarskim posljedicama pandemije covida-19.

 

Foto: AFP

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU