EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 1o odsto

24.01.2021. 10:57 / Izvor: seebiz.eu
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 1o odsto

Zbog suše i virusnih oboljenja u Francuskoj zabilježen pad prinosa šećerne repe za oko 25 posto, što je najgori rezuzltat u posljednjih 20 godiina.

Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji od prošlogodišnjeg roda šećerne repe mogla bi biti niža za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati uvoziti šećer, prenosi internet portal agroklub.rs.

Prema pisanju ovog portala, procjenjuje se da će u EU biti proizvedeno 16,3 miliona tona šećera, dok će u razdoblju 2020/2021. ona dodatno pasti na 15,4 miliona tona, što znaci da će EU morati uvoziti šećer.

Navodi se da su razlozi pada proizvodnje nezainteresiranost poljoprivrednika za sjetvu šećerne repe zbog niske cijene te kulture, suša, bolesti i štetočine koji napadaju šecernu repu, te zabrana korištenja nekih pesticida.

Poljoprivrednici u Francuskoj i Njemačkoj koje su vodeće zemlje u proizvodnji šećera u EU su zbog toga 2020. zasejali 2,3 posto manje šećerne repe, što je prouzrokovalo zatvaranje jednog broja šećerana u tim zemljama.

"Očekujem da ova industrija vjerojatno više neće moći opskrbljivati prehrambenu industriju", izjavio je za njemački Agrarheute dr Hermann Joszef Schmitz iz kompanije Pfeifer & Langen, a prenosi agroklub.

Dodao je da je zbog suše i virusnih oboljenja u Francuskoj zabilježen pad prinosa šećerne repe za oko 25 posto, što je najgori rezuzltat u posljednjih 20 godiina.

Schmitz je ocijenio da je cijena bijelog šećera na europskom tržištu u listopadu 2020. zbog uvoza iz Brazila pala na 381 euro za tonu, što nije dovoljno za održiv uzgoj šećerne repe u EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU