Luksemburg na optužbe medija da je porezni raj: Mi poštujemo zakone EU-a

09.02.2021. 10:28 / Izvor: HINA
Luksemburg na optužbe medija da je porezni raj: Mi poštujemo zakone EU-a

Luksemburška vlada u ponedjeljak je opovrgnula niz novih optužbi nekih europskih medija koji navode da je Luksemburg porezni raj za 55.000 "offshore" tvrtki kojih je imovina procijenjena na šest bilijuna eura.

Luksemburška vlada u ponedjeljak je opovrgnula niz novih optužbi nekih europskih medija koji navode da je Luksemburg porezni raj za 55.000 "offshore" tvrtki kojih je imovina procijenjena na šest bilijuna eura.

Luksemburško vojvodstvo s oko 600.000 stanovnika je među najbogatijim državama svijeta, ponajviše zahvaljujući financijskom sektoru koji čini više od 35 posto BDP-a.

"Luxembourg odbacuje tvrdnje objavljene u medijskim člancima kao i potpuno neopravdani prikaz zemlje i njezine ekonomije", stoji u priopćenju vlade.

"Veliko vojvodstvo potpuno poštuje europsku i međunarodnu regulativu i standarde transparentnosti", ističe vlada.

Prema izvješćima Le Mondea, Sueddeutsche Zeitunga i nekih drugih medija, ta minijaturna članica Europske unije i dalje je jedno od glavnih odredišta super bogatih za upravljanje njihovim bogatstvom, ponekad možda zloupotrebom ili prevarom.

Le Monde piše da usprkos pozitivnim pomacima nakon LuxeLeaksa 2014., skandala koji je otkrio impozantne znatne porezne olakšice za velike multinacionalne kompanije, ta zemlja i dalje, "zbog povoljnog poreznog režima, ostaje leglo kompanija i bogatih pojedinaca".

Gotovo 90 posto kompanija registriranih u Luxembourgu kontroliraju stranci. Vlada objašnjava da investitore privlači stabilnost zemlje, njezina otvorenost i njezina legitimna specijaliziranost glede pružanja prekograničnih financijskih usluga.

Luxembourg, tvrdi vlada, primjenjuje sve mjere EU-a vezane uz razmjenu informacija o poreznim pitanjima te borbu protiv zloupotrebe i izbjegavanja poreza. Europska komisija je kazala da će proučiti izvješća medija te vidjeti koje bi se mjere možda mogle poduzeti prema zakonu EU-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU